Obrenovac, 22.08.2019

MIŠEL UELBEK U BEOGRADU


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.02.2019.
Stiže na književni festival KROKODIL u junu

Foto:Profimedia
Jedan od najvećih književnika današnjice dolazi na Krododil festival koji se ove godine održava od 7. do 9. juna, najavili su organizatori.

Mišel Uelbek je ove godine objavio roman "Serotonin", koji će se krajem februara pojaviti u srpskom prevodu u izdanju Booka.

Često ga smatraju za najbolji književni izvozni proizvod u njegovoj zemlji, za provokatora koji je svojevrsno "ogledalo istine" savremene Francuske.

Mišel Uelbek je po prvi put rešio da ne govori za medije i ne promoviše knjigu lično.

"Serotonin" priča o poljoprivrednom inženjeru koji piše trgovinske izveštaje za francusko Ministarstvo poljoprivrede i prezire Evropsku uniju. U romanu se pripoveda protiv političara "koji se ne bave interesima ljudi, već su spremni da poginu za odbranu slobodne trgovine". Budući da je roman pisan pre protesta Žutih prsluka u Francuskoj, mnogi ga već smatraju vizionarskim. Naime, u njemu su opisani i očajni farmeri u Normandiji koji podižu blokadu na putu i sukobljavaju se s policijom.

U romanu je opisan tipičan Uelbekov anti-junak: usamljeni, nezadovoljeni muškarac koji se vraća na selo prisećajući se prve ljubavi. Radio je u konglomeratu Monstanto, poznatom po GMO prehrambenim proizvodima, ali se okrenuo selu jer ne nalazi preterano zadovoljstvo u modernom urbanom životu.

Kao što je i inače običaj sa njegovim romanima, Mišel Uelbek je podigao prašinu i pre nego što je iko pročitao knjigu. Pored kritike slobodne trgovine, njegovim zemljacima je zasmetalo i što je je grad Nior nazvao "najružnijim mestom u Francuskoj", pa su se mogli čuti i komentari kako autor treba da izađe iz svog "pariskog balona" i istraži grad.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE