Obrenovac, 25.08.2019

Danas počinje Evropski festival animiranog filma 'Balkanima'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 02.10.2018.
Tokom festivala biće prikazano preko 160 animiranih filmova iz više od 25 zemalja

Foto:Promo
Evropski festival animiranog filma "Balkanima", 15. po redu, počinje danas u Domu kulture "Studentski grad", a do 6. oktobra biće prikazano preko 160 animiranih filmova iz više od 25 zemalja.

Svakog dana takmičarski program otvoriće po jedan animirani film iz domaće produkcije, izuzev trećeg dana koji će započeti filmom "III" poljske autorke Marte Pajek.

Na "Balkanimi" će biti prikazana tri srpska ostvarenja: "Muzičke traume" reditelja Miloša Tomića, animirani film "Eho" u režiji Boriše Simovića i Koste Rakićevića, kao i "Neputovanja" Nikole Majdaka mlađeg i Ane Nedeljković.

Od nagrađivanih autora iz regiona, u takmičarskom program su i slovenački film "The Box" Dušana Kastelice koji je pre dve godine bio član žirija "Balkanime" i "Biciklisti" hrvatskog autora Veljka Popovića koji je nagrađen u Anesiju.

U studentskom takmičarskom programu biće prikazana 44 animirana filma, od toga četiri koja su nastala kao diplomski i master radovi studenata Fakulteta primenjenih umetnosti.

Planirani su i revijalni programi - "Panorama evropskog animiranog filma" i "Panorama balkanskog animiranog filma".

Publika će prvi put moći da prisustvuje delu revijalnog programa u okviru kog će se projektovati animirani video spotovi.

Međunarodni žiri za glavni takmičarski program radiće u sastavu: Sebastian Sparer (Francuska), Dimitrije Vojnov (Srbija) i Martina Meštrović (Slovenija).

Studentski program ocenjivaće žiri koji čine Katrin Novaković (Hrvatska), Vojin Vasović (Srbija) i Žarko Ivanov (Makedonija).

Od ove godine biće dodeljivana i nagrada za najbolji srpski animirani film, a u konkurenciju ulaze ostvarenja iz svih kategorija (autorski, studentski i animirani spotovi).

Planirano je da nagradu za najbolji domaći film svake godine dodeljuje po jedan inostrani član žirija, a ove godine tu čast će imati hrvatski teoretičar animiranog filma Nikica Gilić.

Odluku od najboljem dečjem filmu doneće žiri sastavljen od petoro dece koja pohađaju radionicu za animirani film u DKCB.

U okviru pratećeg programa Paola Bristot predstaviće savremenu italijansku animaciju, Sebastian Sparer prikazaće nagrađene animirane filmove sa Anesi festivala, dramaturg Dimitrije Vojnov održaće predavanje "Reči nisu dovoljne - scenario za animirani film", a Nikica Gilić "Što nakon Zagrebačke škole crtanog filma?".

Predviđene su i projekcije debitantskih filmova mladih animatora iz centralne i istočne Evope, masterklas Pavla Zelića o pisanju scenarija za animirani film, a na "Kafi sa autorima" domaći i gostujući stvaraoci predstaviće svoje sadašnje i buduće filmove.

Ulaz na sve programe je besplatan.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE