Obrenovac, 25.06.2019

KINOTEKA U JANUARU


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 04.01.2019.
Omaž Mekvinu i mjuziklu, Bertoluči na bis...

Foto:Promo
Redovni programi Kinoteke posle kratke novogodišnje pauze počeo je u četvrtak, 3. januara. Zbog velikog interesovanja publike ponavlja se retrospektiva reditelja Bernarda Bertolučija, dok je ciklus Velikani svetskog filma posvećen glumačkoj zvezdi Stivu Mekvinu.

Za program Moj izbor listu je ovoga puta sastavio Lazar Šećerović. Tokom januara biće održani Dani igre u Kinoteci, kao i Dani jevrejskog filma. Na repertoaru su i revije Mjuzikl, Original i rimejk, Crni film i Šok koridor predstavlja: Vukodlaci 2, kao i Sećanje na… Nikolas Roug.

U programu Bernardo Bertoluči na bis, od 3. do 15. januara u novom zdanju Kinoteke, moći će ponovo da se vide poznati filmovi nedavno preminulog majstora režije, kao što su „Poslednji tango u Parizu“, „XX vek“, „Poslednju kineski car“, „Čaj u Sahari“…

Revija Mjuzikl od 17. do 24. januara i zatim 30. i 31. januara prikazuje izbor popularnih ostvarenja ovog žanra na po dve projekcije, u Svečanoj sali i u maloj sali – od mjuzikla „Da zaigramo“ Marka Sandriča, sa čuvenim parom Fred Aster i Džindžer Rodžers do „Čikaga“ Roba Maršala sa Rene Zelveger i Ketrin Zitom Džouns. Tu su i „Amerikanac u Parizu“ Vinsenta Minelija, „Tomi“ Kena Rasela, „Kosa“ Miloša Formana, „Mulen ruž“ Baza Lurmana i drugi.

Od 25. do 29. januara održavaju se 6. Dani igre u Kinoteci, u saradnji sa Beogradskim festivalom igre. Na programu su francuski film „Igra“ (2018) u režiji slavnog koreografa Aleksandera Ekmana, koprodukcija „Pustinjski igrač“ (2014) Ričarda Rejmonda, dokumentarci „Bergman u oku koreografa“, „Opera u Parizu“.

Muzej Kinoteke započinje repertoar 3. januara revijom Original i rimejk. Tako će jedan za drugim biti prikazani „Zatvorski krug“ Roberta Oldriča iz 1975. i istoimeni film Pitera Sigala iz 2005. godine. Slede dve verzije „Čoveka koji je previše znao“, obe u režiji Alfreda Hičkoka (1934 i 1956.), „Psiho“ Hičkoka (1960) i Gasa Van Senta (1998), kao i još jedan Hičkokov film „Nazovi M radi ubistva“ (1954) uz rimejk „Savršeno ubistvo“ (1998) Endrua Dejvisa.

Redovni ciklus Velikani svetskog filma ovog meseca posvećen je glumcu Stivu Mekvinu (1930-1980). Izbor iz njegovog opusa od 9. do 13. januara hronološki prati karijeru američke zvezde čiji je imidž buntovnika i kul tipa osvajao i ljubitelje akcionih filmova i ženski deo publike. Među deset odabranih filmova su „Ljubav sa nepoznatim“ Roberta Maligana, „Sinsinati Kid“ Normana Džuisona, „Bulit“ Pitera Jejtsa, „Bekstvo“ Sema Pekinpoa, „Leptir“ Frenklina Dž. Šafnera.

Program pod nazivom Crni film, sa fokusom na uspon Afroamerikanaca kao glavnih junaka u američkoj kinematografiji, prikazuje 14. i 15. januara šest ostvarenja iz 70-ih godina prošlog veka – od „Crnog Cezara“ Larija Koena do filma „Pakao Harlema“ istog autora.

U ciklusu Moj izbor svoj eklektični filmski ukus predstavlja Lazar Šećerović, koji je kao prevodilac bio dugogodišnji saradnik Festa, a u urbanu legendu ušao je zahvaljujući prvoj diskoteci u Beogradu – „Kod Laze Šećera“. U njegovom izboru za ovu priliku dominiraju francuski i italijanski autori. Od 16. do 18. januara biće prikazani „Parižanka“ (1957) Mišela Boarona, „Varalice“ (1958) Marsela Karnea, „Gepard“ Lukina Viskontija (1963), ali i američki filmovi „Ljubav popodne“ (1957) Bilija Vajldera, „Ponoćni kauboj“ (1969) Džona Šlesindžera…

Povodom smrti britanskog reditelja Nikolasa Rouga biće prikazano šest njegovih filmova u ciklusu Sećanje na…, 21. i 22. januara. Među njima su „Performans“ (1970) sa Džejmsom Foksom i Mikom Džegerom, „Čovek koji je došao na zemlju“ (1976) sa Dejvidom Bouvijem, „Loš spoj“ (1980) u kojem igraju Art Garfankel i Tereza Rasel.

Kinoteka će biti domaćin Dana jevrejskog filma, manifestacije koju 23. januara otvaraju jugoslovenska produkcija „Deveti krug“ (1960) Franca Štiglica i italijanski „Vrt Finci Kontinija“ (1970) u režiji Vitorija de Sike. U žanrovski raznovrsnom programu do 27. januara biće prikazani i „Devojka koju sam voleo“ (1973) Sidnija Polaka, „Ani Hol“ (1977) Vudija Alena, „Vatrene kočije“ (1981) Hjua Hadsona, „Pijanista“ (2002) Romana Polanskog…

Program Sećanje na…, 28. i 29. januara prikazuje filmove nedavno preminulih umetnika – glumca Rolfa Hopea, scenariste Viijama Goldmana, direktora fotografije Vitolda Sobočinskog, kompozitora Stelvija Čiprijanija i glumca Karla Đufrea.

Poslednja dva dana januara rezervisana su za ciklus Šok koridor predstavlja… koji u drugom delu ciklusa o vukodlacima prikazuje šest naslova – od britanskog filma „Prokletstvo vukodlaka“ (1961) Terensa Fišera do američkog filma „Vuk“ (1994) Majka Nikolsa sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi.

U dane praznika 6. i 7. januara neće biti projekcija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE