´╗┐ Omiljena filmska poslastica na ┼ípanskom jeziku se vra─ça u grad

Obrenovac, 22.08.2018

Omiljena filmska poslastica na španskom jeziku se vraća u grad


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2018.
Jedanaesti po redu ┼ápanski metar, festival najboljih filmskih ostvarenja na ┼ípanskom jeziku, odr┼ża─çe se od 16. do 30. maja na ─Źak tri lokacije u Beogradu!

Foto:Promo


´╗┐

Hrabro kora─Źaju─çi u svoju drugu deceniju postojanja, omiljeni filmski festival ljubitelja hispanske kulture ove godine donosi ─Źak tri filmska programa u tri razli─Źite beogradske dvorane sa zavidnom filmskom reputacijom: Kulturni centar BeogradaMuzej jugoslovenske kinoteke i Dom omladine Beograda

Festival po─Źinje ciklusom filmova „Po─Źasna nagrada Goja“ 16. maja u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tokom tri dana publika ─çe mo─çi da pogleda filmove u kojima je briljirala legendarna Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica po─Źasne nagrade Španske akademije za film i umetnost! Jedna od poznatih muza Pedra Almodovara, gradila je karijeru kako u Španiji, tako i u Francuskoj i Italiji, a nagradu Goja ove godine dobila je za „plodnu i dugotrajnu karijeru i profesionalni put koji odr┼żava sa apsolutnom posve─çenoš─çu“. 

Posebno osmišljen ciklus filmova „┼Żenski ugao“, koji donosi pregled najzanimljivijih ostvarenja španskih rediteljki, ove godine odvija─çe se u Domu omladine Beograda. Tokom dva dana, 24. i 25. maja, bi─çe prikazan niz filmova kako mladih, tako i ve─ç proslavljenih španskih autorki. Ovaj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je ┼żelje da se istakne specifi─Źnost ┼żenske vizure u razli─Źitim oblastima španske filmske produkcije. 

Omiljena španska filmska poslastica, ciklus „Savremeni film“ ove godine predstavi─çe uzbudljiva, emotivna, duhovita ali i društveno anga┼żovana ostvarenja iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele. Ciklus ─çe se odr┼żati od 25. do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvori─çe ga španski film „No─ç u kojoj je moja majka ubila mog oca“ rediteljke Ines Paris, koja ─çe biti i po─Źasna goš─ça Španskog metra. Ines Paris (Madrid, 1963) jedna je od najzna─Źajnijih predstavnica španskog filma poslednjih godina. ─ćerka filozofa Karlosa Parisa, završila je studije filozofije, specijalizuju─çi se za oblasti estetike i istorije umetnosti. Veliku popularnost stekla je komedijama „Mojoj majci se dopadaju ┼żene“ i „Seme, jedna ljubavna pri─Źa“, koje je snimila zajedno sa Danijelom Feherman. U maju 2017. godine postala je prva ┼żena koja se našla na ─Źelu Španskog udru┼żenja autora i izdava─Źa. Njen film „No─ç u kojoj je moja majka ubila mog oca“ prošle godine imao je ─Źak 18 nominacija za nagradu Goja! 

Uz Ines Paris, gost Španskog metra bi─çe i višestruko talentovani glumac i muzi─Źar Fran Perea, kojeg doma─ça publika najbolje poznaje po glavnoj ulozi Markosa Serana u španskoj porodi─Źnoj hit seriji „Seranovi“. Nakon velikog televizijskog uspeha, koji je pratio i nekoliko odli─Źnih muzi─Źkih albuma i turneja, Perea je nastavio da gradi karijeru u pozorištu, a istovremeno je sara─Ĺivao i sa najzna─Źajnijim španskim filmskim umetnicima, kao što su Antonio Banderas, Aleks de la Iglesija, Paula Ortis... Novim muzi─Źkim projektima dokazuje se i kao kantautor, a poslednji album „Viaja la palabra“ koji nakon du┼że pauze sti┼że ove godine, predstavi─çe na velikoj muzi─Źkoj turneji koju zapo─Źinje koncertima u Novom Sadu (13. maj, Srpsko narodno pozorište) i Beogradu (15. maj, Dom omladine Beograda). 

Program 11. Španskog metra podr┼żale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe uskoro ─çe biti puštene u prodaju, a sve informacije nalaze se na zvani─Źnom sajtu festivala.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE