Obrenovac, 25.04.2019

Omiljena filmska poslastica na španskom jeziku se vraća u grad


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 04.05.2018.
Jedanaesti po redu Španski metar, festival najboljih filmskih ostvarenja na španskom jeziku, održaće se od 16. do 30. maja na čak tri lokacije u Beogradu!

Foto:Promo
Hrabro koračajući u svoju drugu deceniju postojanja, omiljeni filmski festival ljubitelja hispanske kulture ove godine donosi čak tri filmska programa u tri različite beogradske dvorane sa zavidnom filmskom reputacijom: Kulturni centar BeogradaMuzej jugoslovenske kinoteke i Dom omladine Beograda

Festival počinje ciklusom filmova „Počasna nagrada Goja“ 16. maja u Muzeju jugoslovenske kinoteke. Tokom tri dana publika će moći da pogleda filmove u kojima je briljirala legendarna Marisa Paredes, ovogodišnja dobitnica počasne nagrade Španske akademije za film i umetnost! Jedna od poznatih muza Pedra Almodovara, gradila je karijeru kako u Španiji, tako i u Francuskoj i Italiji, a nagradu Goja ove godine dobila je za „plodnu i dugotrajnu karijeru i profesionalni put koji održava sa apsolutnom posvećenošću“. 

Posebno osmišljen ciklus filmova „Ženski ugao“, koji donosi pregled najzanimljivijih ostvarenja španskih rediteljki, ove godine odvijaće se u Domu omladine Beograda. Tokom dva dana, 24. i 25. maja, biće prikazan niz filmova kako mladih, tako i već proslavljenih španskih autorki. Ovaj ciklus sastavni je deo redovnog programa Instituta Servantes i odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. 

Omiljena španska filmska poslastica, ciklus „Savremeni film“ ove godine predstaviće uzbudljiva, emotivna, duhovita ali i društveno angažovana ostvarenja iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele. Ciklus će se održati od 25. do 30. maja u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a otvoriće ga španski film „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ rediteljke Ines Paris, koja će biti i počasna gošća Španskog metra. Ines Paris (Madrid, 1963) jedna je od najznačajnijih predstavnica španskog filma poslednjih godina. Ćerka filozofa Karlosa Parisa, završila je studije filozofije, specijalizujući se za oblasti estetike i istorije umetnosti. Veliku popularnost stekla je komedijama „Mojoj majci se dopadaju žene“ i „Seme, jedna ljubavna priča“, koje je snimila zajedno sa Danijelom Feherman. U maju 2017. godine postala je prva žena koja se našla na čelu Španskog udruženja autora i izdavača. Njen film „Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca“ prošle godine imao je čak 18 nominacija za nagradu Goja! 

Uz Ines Paris, gost Španskog metra biće i višestruko talentovani glumac i muzičar Fran Perea, kojeg domaća publika najbolje poznaje po glavnoj ulozi Markosa Serana u španskoj porodičnoj hit seriji „Seranovi“. Nakon velikog televizijskog uspeha, koji je pratio i nekoliko odličnih muzičkih albuma i turneja, Perea je nastavio da gradi karijeru u pozorištu, a istovremeno je sarađivao i sa najznačajnijim španskim filmskim umetnicima, kao što su Antonio Banderas, Aleks de la Iglesija, Paula Ortis... Novim muzičkim projektima dokazuje se i kao kantautor, a poslednji album „Viaja la palabra“ koji nakon duže pauze stiže ove godine, predstaviće na velikoj muzičkoj turneji koju započinje koncertima u Novom Sadu (13. maj, Srpsko narodno pozorište) i Beogradu (15. maj, Dom omladine Beograda). 

Program 11. Španskog metra podržale su ambasade Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele u Beogradu. Ulaznice za sve programe uskoro će biti puštene u prodaju, a sve informacije nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE