Obrenovac, 25.06.2019

IZLOŽBE, KNJIGE, RAZGOVORI


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 04.12.2018.
Tri nova programa u Kulturnom centru Beograda

Foto:Bojan Fajfrić
Večeras sa početkom u 18.00 u Galeriji Artget u Kulturnom centru Beograda održaće se predstavljanje drugog izdanja knjige Zlate Vuksanović Macure, "Život na ivici - Stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941".

Prvo izdanje knjige "Život na ivici" odavno je rasprodato i ovenčano brojnim priznanjima. Tema koju obrađuje zanimljiva je za naučnu i stručnu zajednicu, a svakako bi mogla biti i značajna literatura za sve donosioce odluka koje se tiču razvoja grada, stambene krize koja i danas najviše ugrožava upravo siromašno stanovništvo. Knjiga je namenjena i svim zaljubljenicima u Beograd i njegove male i velike priče… Zanimljivo je i pomenuti da su inspiraciju za svoj rad u ovoj knjizi našli i autori gledane serije „Senke nad Balkanom“, čiji se veliki deo radnje odvija upravo u za tu priliku rekonstruisanoj sirotinjskoj Jatagan mali.

U sredu 5. decembra u Galeriji Podroom sa početkom u 18.00 održaće se razgovor sa umetnikom Bojanom Fajfrićem o njegovim radovima koji se prikazuju na izložbi, o filmu "Uzrok smrti" za koji je Fajfrić dobio nagradu Kulturnog centra Beograda na 56. Oktobarskom salonu i o drugim spontanim i apokaliptičnim temama koje prožimaju Fajfrićeve pokretne slike. Povod za razgovor je samostalna izložba Bojana Fajfrića u galeriji Podroom na kojoj se prikazuju tri video rada: "Ušće", "Teta ritam" i "Nezavršeni posao", koji svaki na svoj način govore o totalnom ličnom i političkom porazu.

Istog dana u Galeriji Artget sa početkom u 19.00 održaće se predstavljanje knjige "Saša PANČIĆ, Radovi 2002-2017". Pored toga što prikazuje potpuni uvid u stvaralaštvo umetnika u navedenom periodu, ona istovremeno predstavlja i umetničku knjigu realizovanu u koautorstvu sa Bredom Bizjak, koja se potpisuje kao urednik, i Agencije New Moment iz Beograda kao izdavačem.

Sadržaj knjige čini pet narativnih segmenata u okviru kojih centralno mesto pripada intervjuu "O umetnosti i …" koji je istoričar umetnosti dr Slobodan Mijušković vodio sa svojim dugogodišnjim prijateljem pozicionirajući u dijaloškoj razmeni iskustava iz teorije i prakse savremene vizuelne umetnosti rad Saše Pančića u sfere savremene vizuelne umetnosti na domaćem terenu.  Potom slede i četiri lične recepcije umetnika na shvatanje likovnih elemenata u njegovom delu po pitanju poimanja likovne forme u prostoru, površine forme, materijala u kojima radi i tehničkim realizacijama, značaja svetlosti itd..

U razgovoru će učestvovati: dr Slobodan Mijušković, dr Irina Subotić i autor.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE