Obrenovac, 25.06.2019

'STVARANJE ČOVEKA' U ATELJEU 212


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2018.
U komadu se obrađuje aktuelna tema migrantske krize kroz emotivne narative porodičnih relacija

Foto:Arhiva Ateljea 212
Premijera predstave "Stvaranje čoveka" biće održana na sceni "Petar Kralj" Ateljea 212 večeras u 20.30 časova. Komad je režirala Ivona Šijaković po tekstu Tijane Grumić.

Tijana Grumić je predstavnica nove generacije dramskih pisaca u Srbiji. Ona je već etablirana spisateljica čiji su komadi igrani na pozorišnim scenama u zemlji (Vranje, Čačak, Novi Sad). Dramski tekst "Stvaranje čoveka" uvršten je u najuži izbor na konkursu Hartefakta za savremeni dramski tekst.

U ovom komadu Grumićeva obrađuje aktuelnu temu migrantske krize kroz emotivne narative porodičnih relacija braće, roditelja, dece... Ona se bavi i pitanjem medijske i umetničke reprezentacije ljudske tragedije, na taj način pokušavajući da jedan globalni politički problem sagleda iz više različitih uglova, a pre svega kroz pojedinačna intimna iskustva svojih likova.

Komad je neka vrsta formalne parafraze drame "Urnebesna tama" nemačkog savremenog dramatičara Volframa Loca, koji je premijerno izveden prošle godine takođe na sceni Petar Kralj u režiji Jovane Tomić.

"Stvaranje čoveka" je još jedna od predstava kojom Pozorište Atelje 212 razvija repertoarsku strategiju podrške razvoju savremenog dramskog teksta. Reč je o praizvedbi domaće savremene pozorišne drame. Problem migracija i izbeglištva rediteljka predstave problematizuje svojim konceptom kroz istraživanja pozicija moći unutar jedne zatvorene zajednice.

Ivona Šijaković je svoju rediteljsku i dramaturšku karijeru, nakon završenih studija pozorišne režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, razvijala i gradila u Nemačkoj, gde je i sada doktorand na Primenjenim pozorišnim studijama u Gisenu.

U predstavi igraju: Ivan Jevtović, Dragana Đukić, Ivan Mihailović, Radomir Nikolić, Miloš Rušitović i Slaven Došlo.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE