Obrenovac, 25.04.2019

PET BISERA BELDOKSA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 06.05.2018.
Umetnički direktor preporučuje koje dokumentarce NIKAKO NE TREBA PROPUSTITI

Foto:Promo
Jedanaesto izdanje Beldoksa (Beldocs), Međunarodnog festivala dokumentarnog filma, biće održano od 7. do 14. maja. Umetnički direktor i jedan od selektora Marko Grba Singh izdvojio je nekoliko naslova koje ne bi trebalo propustiti.

Na 11. Beldoksu biće prikazano 98 filmova u 14 programskih celina i u 11 bioskopih sala. U nacionalnom takmičarskom programu naći će se osam ostvarenja, a u međunarodnom 12 naslova. Festival će u nedelju u 19.30 otvoriti američki reditelj Ejbel Ferara, nakon čega će biti prikazani filmovi "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića i "Slatko od ništa" Borisa Mitića.

Sem u Sava centru, festival će se održavati u bioskopima: Fontana, Sinepleks Ušće, UK Vlada Divljan, u Dvorani Kulturnog centra, Kombank dvorani, Art bioskopu Kolarac, u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu omladine i u Muzeju savremene umetnosti. Cene ulaznica su od 150 do 400 dinara.

Među preko 130 gostiju koji stižu u Beograd, sem Ferarinog, najzvučnija imena su reditelja Ulriha Zajdla i Rut Bekerman iz Austrije, Žoaoa Pedra Rodrigeša iz Portugala i Vlada Škafara iz Slovenije.

U susret 11. Beldoksu u O.U.R. Pubu će večeras u 20 časova biti prikazan film "Ćićolina: Kuma od skandala" Alesandra Melacinija uz besplatan ulaz.

"Boli Bana"

Režija: Simon Gilar

Na programu: 12. 5. u 20.30 sati, DOBMaltene bez reči priča o odrastanju dečaka i devojčice u Burkini Faso, u šikari Boli Bani: kako sazrevaju, kako imaju neke svoje igrice i kako se svi, u stvari, igramo na sličan način samo nas geografija smešta na različita mesta.

"Naš dragi mesec avgust" (Our Beloved Month of August)

Režija: Migel Gomeš

Na programu: 11. 5. u 17 sati, MSUB

Film iz 2008. biće prikazan u programu "Meteori klasik". Reč je o metafilmskom hibridu. Reditelj je otišao da snima portugalsko selo u zabačenim planinama tokom leta kada je sve divno, ljudi uživaju u vatrometima i karaokama, a onda je počeo da snima i filmsku ekipu i samog sebe. Te dve priče reflektuju jedna drugu.

Školski primer doku-fikcije.

"O očevima i sinovima" (Of Fathers and Sons)

Režija: Talal Derki

Na programu: 13. 5. u 20 sati, DOB

Autor se približio ekstremistima u rodnoj Siriji sa kojima je živeo dve godine i uspeo da snimi obuku dece regrutovane za Islamsku državu (ISIS). Veoma uznemirujuće svedočanstvo.

"Lica mesta" (Faces Places)

Režija: Anjes Varda, JR

Na programu: 10. 5. u 20 sati, DOBVeseo film u kojem francuska rediteljka Anjes Varda kreće da traži Godara, sa zemljakom fotografom/muralistom JR-om, prolazeći kroz krajolike Francuske i Švajcarske i upadajući u neke zanimljive situacije.

"4 godine za 10 minuta"

Režija: Mladen Kovačević

Na programu: 11. 5.u 19 sati, DKCVideo-dnevnik penjanja prvog Srbina Dragana Jaćimovića na Mont Everest 2000. godine. Vrlo zanimljiv video-esej. Pominje se i 5. oktobar. To su zapisi sa video-kaseta koje je Mladen izmontirao o čoveku koji se penjao na Mont Everest za vreme frke koja se dešavala ovde.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE