Obrenovac, 16.07.2019

'Ederlezi Rising' osvojio i desetu nagradu


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.08.2018.
Reditelj Lazar Bodroža nagrađen je kao najbolji reditelj ostvarenja čiji je nastanak podržao i Filmski centar Srbije

Foto:Printscreen
Film "Ederlezi Rising" scenariste Dimitrija Vojnova i reditelja Lazara Bodrože, osvojio je i desetu nagradu na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu "Filmfest" u Kranjskoj Gori, na kome je Bodroža nagrađen kao najbolji reditelj ostvarenja čiji je nastanak podržao i Filmski centar Srbije.

Debi Lazara Bodrože, domaću premijeru imao je u nacionalnom programu ovogodišnjeg FEST-a i tom prilikom je odneo najvažnija festivalska odličja. "Ederlezi Rising" nagrađen je kao najbolji film, a nagrade su dobili i Lazar Bodroža za režiju, kao i Stoja i Sebastijan Kavaca za najbolju žensku, odnosno, za najbolju mušku ulogu. Bodroža je na ovogodišnjem FEST-u, odlukom žirija FEDEORA, dobio i posebno priznanje, takođe u nacionalnoj selekciji.

Film je svoju međunarodnu premijeru imao 11. aprila u okviru programa 37. izdanja Međunarodnog festivala u Briselu, a nakon toga, učestvovao je i u programu festivala "Let's CEE" u Beču, gde je osvojio nagradu "Cineplexx" za distribuciju. U obrazloženju žirija istaknuto je da "Ederlezi Rising" ima najveći potencijal da postane međunarodni bioskopski hit.

Nagrade je osvojio i na festivalima u Sopotu, Ravnom Selu i Rusiji - festival "Zerkalo".

Scenario za "Ederlezi Rising" Dimitrije Vojnov zasnovao je na prozi Zorana Neškovića, a priča prati astronauta koji je poslat na dugu intergalaktičku misiju. Tokom leta, on se zaljubljuje u ženskog androida koji ga prati na misiji i počinje da veruje da se unutar te mašine nalazi prava osoba. Kako su naveli producenti, reč je o sofisticiranoj, kamernoj melodrami smeštenoj u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji.

Po rečima autora, "Ederlezi Rising" kao prvi pravi srpski naučnofantastični film, predstavlja pionirski poduhvat u srpskoj kinematografiji. Traje 85 minuta i prati ga estetika sajber-panka.

Film je, sa budžetom od približno 350.000 evra, sniman od novembra 2015. do juna 2017, a projekat je podržao i Filmski centar Srbije.

U Severnoj Americi distribuiraće ga "Grindstone Enterntainment" kao naslov iz ponude "Lionsgate Home Entertainment-a" u martu 2019. godine. Kuća "My Way Films" distribuiraće ga u Hong Kongu, a kompanija "Creative Century" u Tajvanu. Film je osvojio i nagrade na festivalima u Sopotu, u Rusiji i u Ravnom Selu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE