Obrenovac, 16.07.2019

Spektakl 'Opera na vodi' pod vedrim nebom 15. septembra


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 06.09.2018.
Na spektakularnom koncertu na Savskoj promenadi pojaviće se svi prvaci beogradske opere

Foto:Tanjug/Zoran Žestić
Muzičko-scenski spektakl "Opera na vodi" biće izveden 15. septembra na Savskoj promenadi, šetalištu u okviru "Beograda na vodi", povodom obeležavanja 150 godina postojanja Narodnog pozorišta u Beogradu, najavili su organizatori juče u beogradskom Geozavodu.

Pod dirigentskom upravom Dejana Savića, uz Orkestar i Hor, učestvovaće prvaci i solisti Opere Narodnog pozorišta u Beogradu. U okviru ovog spektakla na otvorenom, publika će imati priliku da uživa u popularnim arijama, duetima i horovima iz poznatih opera koje su najvećim delom zastupljene na redovnom repertoaru nacionalnog teatra.

Dejan Savić, direktor Narodnog pozorišta, najavio je da će se svi prvaci beogradske opere pojaviti na spektakularnom koncertu na Savskoj promenadi.

"Koncert će trajati oko 80 minuta. Verujem da će koncert izazvati veliko interesovanje kod publike. Istina je da Narodno pozorište nema dovoljno nastupa na otvorenom, iako je to uobičajena praksa kod većine svetskih orkestara i vrhunskih pozorišta koji kao zaseban semenat imaju opersku produkciju. Za 30 godina koliko sam u Narodnom pozorištu, ne sećam se da smo nastupili na otvorenom. Sada je prilika da to uradimo na dostojanstven način na startu jubilarne 150. sezone" kazao je Savić.

On je najavio da će u septembru i oktobru ansambli Narodnog pozorišta gostovati širom Srbije.

"Igraćemo i u Madlenijanumu... Zvanično ćemo otvoriti sezonu 1. oktobra premijerom predstave 'Balkanski špijun' po tekstu Duška Kovačevića u režiji Tanje Mandić Rigonat", najavio je Savić.

Jasmina Trumbetaš Petrović, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, napominje da je spektakl na otvorenom u velikoj meri potreban Beogradu kao metropoli.

"Bila sam učesnik sličnih događaja u inostranstvu i radujem se što ću konačno u Beogradu pevati na obali reke pred svojim sugrađanima. U čitavom svetu se održavaju koncerti na otvorenom, od Rusije do Italije. Nadam se da će ovakvi događaji postati uobičajena praksa preko leta, kada su beogradska pozorišta zatvorena", kazala je Trumbetaš Petrovićeva.

Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda, ističe da je Narodno pozorište jedan od simbola Beograda i njegovog razvoja kroz istoriju.

"Srećan sam što konačno Opera na otvorenom postaje zaštitni znak Beograda. Drago mi je što su se umetnici Narodnog pozorišta ohrabrili i osnažili da izvedu tako zahtevan projekat, kao što je opera na otvorenom. Savska promenada je pravo mesto gde treba da se održi takav umetnički spektakl", kazao je Mladenović i dodao da je ova godina već rekordna po poseti turista Beogradu.

On je pozvao Beograđane i turiste da učestvuju u manifestaciji "Karneval brodova" i da sa reke gledaju i slušaju ekskluzivni umetnički program. Svetlana Glumac iz kompanije "Moji brendovi", generalnog sponzora spektakla "Opera na vodi", kazala je da je taj događaj prilika da se ljudi okrenu pravim, umetničkim vrednostima.

"Ovo bi morao da bude početak tradicije održavanja spektakularnih događaja na otvorenom, kako bi Beograd postao kulturni centar regiona", kazala je Svetlana Glumac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE