Obrenovac, 10.07.2020

SAMOSPOZNAJA DO 17. MAJA


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 07.05.2019.
Predstava 'Sol na rane' u Zvezdara teatru otvara 14. Fist

Foto:FIST/Promo
Premijerom predstave "Sol na rane", 10. maja u Zvezdara teatru biće svečano otvoren Četrnaesti festival internacionalnog studentskog teatra (FIST). Ovogodišnji festival održaće se pod sloganom "Samospoznaja" i trajaće do 17. maja u više beogradskih pozorišta, a svi programi biće besplatni.

Selekciju glavnog takmičarskog programa ove godine čini jedanaest studentskih predstava koje su nastale na pozorišnim akademija Velike Britanije, Italije, Slovačke, Rusije, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Nagrade za najbolje predstave donosi žiri koji čine mladi pozorišni profesionalci - reditelj Jug Đorđević, glumica Milica Sušnjević i dramaturg Dejan Prćić.

"Veoma smo ponosni što ćemo i ove godine imati priliku da ugostimo preko dvesta gostiju iz inostranstva, koji će se tokom sedam festivalskih dana upoznati s Beogradom i našom kulturom. Ove godine smo prvi put sproveli regionalni konkurs za dramski tekst, osnove za premijeru predstave koja otvara festival. Za pobednički tekst odabrali smo 'Sol na rane' Tee Matanović, studentkinje Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, a predstavu režira Rastislav Ćopić, student pozorišne režije sa Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu", izjavila je Marija Kovačevič iz organizacije festivala.

U nedelju 12. maja u 12.00 simboličnim puštanjem balona na Terazijama svečano će biti otvoren i deo festivala FISTić, koji je namenjen najmlađoj publici.

FISTić je festival dečjih pozorišnih predstava koji se održava u Pozorištu lutaka "Pinokio".

Ove godine FISTić će otvoriti predstava "Dan kada sam naučila da letim" reditelja Patrika Lazića, koja počinje u 18.00.

Ove godine ambasadorka festivala biće Sandra Silađev, poznatija kao Dinja, koja će i svečano otvoriti festival.

Festival će trajati do utorka 14. maja, a najmlađe očekuju i kreativne radionice.

Pored glavnog programa i FISTić festivala, FIST razvija i edukativne sadržaje koji će se sprovoditi u okviru FIST LAB prostora, za čije potrebe će se izgraditi montažni objekat na Trgu Nikole Pašića.

Ovde će se za vreme trajanja festivala održati interaktivna radionica "Drama Queen", koja pod temom samospoznaje povezuje pitanja identiteta baveći se dreg umetnošću, kao i druga predavanja iz oblasti dramskih umetnosti.

Predstave se izvode u beogradskim pozorištima, među kojima su Narodno pozorište, Jugoslovensko dramsko pozorište, Zvezdara teatar, Pozorište na Terazijama, Beogradsko dramsko pozorište, Dom omladine Beograda, Bitef teatar, UK Vuk.

Celokupan FIST organizuju studenti Katedre za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture Fakulteta dramskih umetnosti, a uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE