´╗┐ Joko Ono i ostala '─Źuda kakofonije' na 57. Oktobarskom salonu

Obrenovac, 21.08.2018

Joko Ono i ostala '─Źuda kakofonije' na 57. Oktobarskom salonu


Izvor: Noizz.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 08.08.2018.
Ostalo je još 5 nedelja do otvaranja 57. Oktobarskog salona: Čudo kakofonije

Foto:Noizz.rs


´╗┐

Ovogodišnji koncept po─Źiva na ─Źinjenici da je zapadno shvatanje savremene umetnosti postalo univerzalno i da "kakofonija" od po─Źetka 21. veka postaje imenitelj razli─Źitih umetni─Źkih pravaca, koje ─çe umetni─Źki direktori i kustosi izlo┼żbe Gunar Kvaran i Danijel Kvaran prikazati kroz radove 72 umetnika iz celog sveta.

Naziv izlo┼żbe "─îudo kakofonije" sugeriše konstelaciju dela koja izra┼żavaju, svojim oblikom, strukturama i sadr┼żajem, raznolikost i bogatstvo kakofoni─Źnog izraza kao va┼żnog elementa ili stanja u savremenoj umetnosti danas. Kustosi kroz izlo┼żbu predo─Źavaju umetni─Źku produkciju u svetu, razmatraju razli─Źite umetni─Źke scene, razli─Źite generacije. Tako struktuisana izlo┼żba predstavlja─çe "instalaciju kao ogledalo sveta", kao raznorodnu situaciju bogatu kakofonijom. Nasuprot pe┼żorativnom prizvuku, "─îudo kakofonije" treba posmatrati kao pozitivnu situaciju, iz koje se stvara nova vrsta energije kojom se mogu preneti disonantne, pa ─Źak i konfliktne ideje i izrazi.

Izlo┼żba ─çe biti postavljena u pet prostora u u┼żem centru Beograda i to u Kulturnom centru Beograda (Galerija Artget, Likovna galerija, Galerija Podroom), Muzeju grada Beograda, Galeriji Remont, U10 umetni─Źkom prostoru, kao i u Galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti.

Kroz video radove, skulpture, slikarstvo, performans, stavi─çe se akcenat na raznoliku umetni─Źku produkciju koja kakofoni─Źnom strukturom izlo┼żbe premoš─çuje nacionalne, rasne, generacijske, rodne, klasne i druge kategorije.

Na izlo┼żbi u─Źestvuje 72 umetnika i umetnica iz celog sveta, a sradnja ostvarena sa Balkan Projects done─çe i poseban doga─Ĺaj koji ─çe biti posve─çen performansu. Ovogodišnji Oktobarac prati─çe javna vo─Ĺenja, tematska vo─Ĺenja stru─Źnjaka i profesionalaca iz oblasti kulture, radionice za decu i mlade, razgovori sa umetnicima.

Joko Ono i Ero na Oktobarcu

Neki od najpoznatijih svetskih umetnika našli su se na ovogodišnjoj listi izlaga─Źa na Salonu. Srpska publika ima─çe prilike da vidi radove Anselma Kifera, Eroa, Olafura Elijasona, Lari Bela, Sindi Šerman, Toma Saksa, Joko Ono, Takašija Murakamija, Helen Marten, Eve Kotatkove i Dominika Langa, Cao Fej, kao i radove etabliranih umetnika mla─Ĺe generacije Ijana ─îenga, Magali Rojs, Tobiasa Madisona, Margaret Imo, Hane Vajnberger itd.

Pored participatronog rada Joko Onokoji je ve─ç okupirao pa┼żnju javnosti, izdvajamo nekoliko umetnika koji ─çe vas iznenaditi promišljanjem medija koji koriste kao i specifi─Źnoš─çu njihove umetni─Źke prakse.

Ero je jedna od vode─çih li─Źnosti na me─Ĺunarodnoj avangardnoj sceni šezdesetih godina dvadesetog veka i ─Źije se ime vezuje za novu figuraciju, hepening i novi talas eksperimentalnog filma.

- Strip junaci su se pojavili u mojim serijama 1963–1964. godine, prilikom susreta sa ameri─Źkom pop kulturom. Prvo su bili integrisani u moje kompozicije kao referenca na druge izvore, novinske ─Źlanke ili dela majstora slikarstva. Tokom vremena, postali su isklju─Źivi motiv kola┼ża i slika velikog formata - ka┼że Ero, koji crpi inspiraciju iz našeg globalizovanog sveta i njegovog kontinuiranog toka slika i informacija.

Kao za─Źetnik bojenog kola┼ża, stvorio je satiri─Źnu i razigranu sagu o potroša─Źkom društvu i svetskoj politici.

Anselm Kifer u svom bogatom i monumentalnom opusu koji spaja umetnost, knji┼żevnost, slikarstvo i skulpturu, govori o identitetu i istoriji posleratne Nema─Źke. Koristi širok spektar materijala, uklju─Źuju─çi fotografije, ugalj, katran, olovo, pesak i sušene biljke, kao i drvorez, tehniku sa dugom i slavnom istorijom u nema─Źkoj umetnosti.

Tom Saks ─çe na 57. Oktobarskom salonu lansirati pet raketa, svaka ─çe biti lansirana iz Srpske akademije nauka i umetnosti. Rad koji zahteva interaktivnost podrazumeva da posetioci u─Ĺu u trag lansiranim raketama i vrate ih kako bi ih ubele┼żili na karti. Lansiranje ─çe se prikazivati u┼żivo preko svih raspolo┼żivih kanala komunikacije.

Cao Fej se svrstava me─Ĺu najinovativnije kineske umetnike koji su se pojavili na me─Ĺunarodnoj sceni. U svojim filmovima i instalacijama kombinuje društvene komentare, popularnu estetiku, reference na nadrealizam i dokumentarne konvencije. Njena dela odra┼żavaju brze i haoti─Źne promene koje se danas dešavaju u kineskom društvu.

Estetika Takašija Murakamija bliska je stilu slatkih crtanih filmova (kawaii) kao suptilniji na─Źin gledanja na savremeno društvo i kulturu. Me─Ĺutim radom na Oktobarcu Murakami odaje po─Źast japanskoj tradiciji oslikavanja paravana i ┼żelju umetnika da u svoj slikovni jezik uklju─Źi elemente dizajna.

Oktobarski salon manifestacija koju je grad Beograd osnovao 1960. godine, i dalje je jedna od najzna─Źajnijih manifestacija iz oblasti savremene vizuelne umetnosti u Srbiji. Me─Ĺunarodni karakter, veliki broj najuglednijih doma─çih i inostranih kustosa koji su kurirali Salon od 2004. godine, preko hiljadu najzna─Źajnijih umetnika iz Srbije, regiona i inostranstva i mnoštvo novootkrivenih, renoviranih, adaptiranih prostora za potrebe umetni─Źkih sadr┼żaja samo su neki od razloga zbog kojih Oktobarac svake godine privla─Źi pa┼żnju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE