Obrenovac, 24.08.2019

Duško Gojković i Big Bend RTS u Domu omladine Beograda (VIDEO)


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 08.09.2018.
Legendarni džez trubač gostovaće u Beogradu, u Velikoj sali DOB-a, 27. septembra u 20h

Foto:Promo
Dom omladine Beograda sa velikim zadovoljstvom ekskluzivno predstavlja pažljivo odabran program jednog od najvažnijih evropskih džez umetnika, Duška Gojkovića, sa Big bendom RTS! Koncert će biti zasnovan na balkanskim ritmovima i melodijama, po čemu je Gojković prepoznatljiv širom sveta, i predstavljaće uzbudljiv povratak kući ovog giganta džez trube, posle duže pauze.

Duško Gojković, jedan je od najznačajnijih džez trubača na prostoru Evrope, kompozitor, aranžer i bend lider. Rođen je 1931. godine u Jajcu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Na Muzičkoj akademiji u Beogradu studirao od 1948. do 1953. godine. Kao mladić, svirao je sa nekoliko manjih džez sastava u Beogradu, a kada se kao osamnaestogodišnjak pridružio Big bendu Radio Beograda, već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu.

U Nemačku odlazi 12.09.1955. sa samo 5 dolara u trubi i u sledećim godinama postiže zapaženu karijeru koja ga je vodila širom sveta.

Tokom višedecenijske karijere svirao je sa najčuvenijim džez umetnicima svih epoha i nacija, izgrađujući sebe i svoj zvuk do svetske prepoznatljivosti, na preko 30 albuma koje je objavio pod svojim imenom, a gostovao na stotinama ploča svojih kolega.

Svi sa kojima je nastupao i radio, od Majlsa Dejvisa, preko Mejnarda Fergusona, Klarka Terija, Herba Pomeroja, Arta Farmera, Jusufa Latifa, Zuta Simsona, Stena Geca, Džerija Maligana, Vudija Hermana, Kenija Klarka, Fransija Bolanda, do Slajda Hemptona i naravno velikog Dizi Gilespija, složili su se da je Gojković stvorio jedinstven zvuk, po kome ostaje upisan u istorji. I u najtežim vremenima za džez muziku – “u trenutku pretvaranja džeza u beskrvnu umetničku formu” – kako kaže Ernst Kifer, vlasnik minhenskog kluba Domicil, ostalo je zapisano da “Duško Gojković nikada nije skretao sa svog puta”.

Na koncertu u Domu omladine Beograda biće izveden repertoar Gojkovićevih originalnih kompozicija, koje nisu snimljene sa Big bendom, a neke od njih nisu snimljene uopšte. Preovlađivaće kompozicije iz opusa Duška Gojkovića inspirisane harmonskim i melodijskim kompleksom Balkana, koje je upravo on među prvima uveo u džez svet!

Sa pravom se može reći da je Gojković pretvorio muzičke teme iz ovih krajeva u večne, izdižući ih na nivo pravih džez kompozicija. Nije preterano reći da Duško Gojković pripada onoj najređoj kategoriji umetnika za sva vremena, ljudi koji su svojim načinom života i velikim muzičkim delom ovekovečili suštinu džeza, postavljajući standard za sve generacije koje su došle posle njega.

Beograd će zato 27. septembra biti epicentar balkanskog džeza, zahvaljujući retkoj prilici da ovog majstora vidimo na domaćem terenu, sa potpuno novim programom, okruženog najbližim saradnicima sa naše scene! U susret 34. Beogradskom džez festivalu, ne treba propustiti jedinstvenu šansu da Duška Gojkovića čujemo u akciji sa orkestrom u kojem je počeo – Big bendom Radio Televizije Srbije, što upravo slavi jedinstveni jubilej u svetskim okvirima – punih 70 godina rada!

Ulaznice su u pretprodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 1600 dinara. U pitanju su numerisana sedeća mesta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE