Obrenovac, 10.07.2020

DAN SLOVENSKE PISMENOSTI U KOMBANK DVORANI


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2019.
Publiku će pozdraviti vodeće amatersko Kulturno-umetničko društvo Srbije 'Ivo Lola Ribar' i gostujući ansambl iz Bugarske 'Bulgare'

Foto:Promo
Ovogodišnji Dan slovenske pismenosti biće obeležen 24. maja u 20 časova u Kombank Dvorani nastupom vodećeg amaterskog kulturno-umetničkog društva Srbije „Ivo Lola Ribar” i gostujućeg ansambla iz Bugarske "Bulgare". U pitanju je prvi privatni ansambl autentične narodne muzike u Evropi koji je ogledalo bugarske tradicije i naroda.

Dan Slovenske pismenosti se tradicionalno proslavlja 24. maja kao sećanje na dan iz 863. godine, kada su posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Kirilo i Metodije krenuli na misionarski put u Moravsku.

Akademsko kulturno umetničko društvo „Ivo Lola Ribar”, osnovano je 1944. Nosilac je brojnih nagrada i najviših priznanja na najznačajnim međunarodnim i domaćim smotram.

Preko sedam decenija posvećeno je očuvanju, negovanju i afirmaciji tradicionalnih kulturnih i umetničkih vrednosti Srbije, kao i njihovoj scenskoj prezentaciji u zemlji i inostranstvu.

Sa hiljadu članova, pretežno studentske i srednjoškolske populacije, „Lola“ je danas najveće društvo ove vrste na Balkanu.

Bugarski ansambl “BULGARE” je najveći privatni ansambl u Evropi, nastao 2001. godine i danas ga čini 25 muškaraca i 25 žena.

Ansambl ima veliku i značajnu internacionalnu karijeru od Japana, Izraela, Luksemburga, preko Amerike, Kanade, Francuske, Makedonije, sve do Brodveja.

Danas, 16 godina kasnije, imaju 100 nastupa godišnje i postali su sinonim za nezaboravno iskustvo za one koji prisustvuje ovom narodnom spektaklu, koji svakoga približava kulturi Bugarske.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE