Obrenovac, 19.06.2019

JANUARSKE IZLOŽBE U KCB


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 13.01.2019.
Evo šta su 'kritičari izabrali'...

Foto:Promo
Kulturni centar Beograda otvara prve izložbe u 2019. godini u ponedeljak, 14. januara u 13h u sva tri galerijska prostora.

U Galeriji Artget biće otvorena izložba fotografija "Fabrics of Socialism" autorke Vesne Pavlović. Reč je o vizuelno-umetničkom istraživanju fotografskog arhiva Muzeja Jugoslavije, poznatog kao Fototeka.

Kroz specifično razvijene umetničke intervencije umetnica koristi fotografski arhiv kao sredstvo dijaloga na temu prikazivanja istorije kroz fotografiju. Uz pomoć strategija materijalizacije i subjektivizacije arhiva radovi Vesne Pavlović stvaraju tenziju između privatnih momenata i kolektivnog sećanja. Zasićenost fotografija kolektivizmom i prepoznatljivim simbolima jugoslovenskog socijalizma kao nečim dalekim i egzotičnim, evocira socijalističku utopiju i grandioznu istoriju, poručuju iz Kulturnog centra.

U Likovnoj galeriji biće otvorena izložba "Kritičari su izabrali 2019: UMETNIK (NI)JE PRISUTAN". Autorka izložbe je Danijela Purešević. 
Biće zastupljeni sledeći umetnici: Dejan Anđelković i Jelica Radovanović, Dejan Atanacković, Miomir Grujić Fleka, Milovan Destil Marković, Stevan Markuš, Boris Miljković, Predrag Nešković, Igor Stepančić i Jusuf Hadžifejzović.

"Kritičari su izabrali" je tradicionalna izložba koja se kao recepcija kritičara na savremenu likovnu i vizuelne umetnosti na našoj sceni u Likovnoj galeriji kontinuirano organizuje od 1967. godine do danas. Izdanje autorke Danijele Purešević, laureata Nagrade Lazar Trifunović za 2016, istoričara umetnosti i dugogodišnjeg urednika Redakcije za kulturu Radio televizije Srbije posvećeno je istraživanju (ne)prisutnosti umetnika na našoj sceni, odnosno problemu (dis)kontinuiteta.

U Galeriji Podroom biće otvorena izložba dvojice autora, Predraga Terzića iz Srbije i Ivara Vermea iz Estonije. Postavku čine crteži, video i audio instalacije. Iako možda koncepcijski, geografski i generacijski nije bilo do sada veze između njihovih radova oni će ih na predlog Saveta galerije prikazati na zajedničkoj izložbi tokom januara.

Novi ciklus Terzićevih radova koji je nastajao baš za prostor galerije, nastavlja da se bavi ispitivanjem teme povezanosti sporta i umetnosti, kojom se autor bavio i ranije, ali je sada fokus na patosu, duelima i dodiru. Publika će biti pozvana da sama otkriva specifične momente igre na zidovima galerije prolazeći i sama kroz osećaje nelagode, skučenosti, neizvesnosti dok se bude suočavala kako sa ličnom tako i sa individualnom borbom igrača koji traže mesto na terenu i njihovom borbom da opstanu koja ponekad može biti i fatalna.

S druge strane, Vermeovi radovi bave se sličnim tema ali na primerima drugačijih kolektivnih akcija poput demonstracija, plesa i korporativnih sportskih aktivnosti, koje se sve dešavaju u ambijentu klasične arhitekture koja polako nestaje i menja se. Na ovaj način autor dokumentuje i analizira postojeću infrastrukturu skrećući pažnju na zatrpanost podacima i informacijama kao i iskrivljenu sliku o kolektivnosti. Koncentrišući se na fizičko i trenutno prisustvo, otvara prostor za permanentna pitanja o sumnji, nadi i strahu od populizma.

Galerije Kulturnog centra Beograda su otvorene svakog dana 12-20h sem nedeljom i državnim praznicima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE