Obrenovac, 11.12.2018

Edicija 'Srpska knjizevnost o Velikom ratu' za Sajam knjiga


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.03.2018.
Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevi─ç, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirovi─ç i direktor izdava┼ítva Javnog preduze─ça 'Slu┼żbeni glasnik' Petar Arbutina potpisali su Ugovor o sufinansiranju izdavanja edicije 'Srpska knji┼żevnost o Velikom ratu'

Foto:Thinkstock/Ilustracija


´╗┐

Predvi─Ĺeno je da u okviru edicije budu objavljene knjige "Ratni drugovi" Stanislava Vinavera, "Izbor poezije o Velikom ratu", "Pripovetke i dokumentarna proza sa tematikom Velikog rata", "Dnevnik o ─îarnojevi─çu" Miloša Crnjanskog, "Krila" Stanislava Krakova, "Crvene magle" Dragiše Vasi─ça, "Pokošeno polje" Branimira ─ćosi─ça.

U ediciji ─çe se na─çi i naslovi "Devetsto petnaesta, tragedija jednog naroda" Branislava Nuši─ça, "Srpska trilogija" Stevana Jakovljevi─ça (sveske 1-3), "Dan šesti" Rastka Petrovi─ça, "Vreme smrti" Dobrice ─ćosi─ça (sveske 1-4), "Knjiga o Milutinu" Danka Popovi─ça, "Sveti Georgije ubiva a┼żdahu" Dušana Kova─Źevi─ça i "Veliki rat" Aleksandra Gatalice.

Vukosavljevi─ç je kazao da ─çe taj spisak mo┼żda biti dopunjen i da ─çe bud┼żet biti izme─Ĺu devet i 10 miliona dinara, s tim što ─çe Ministarstvo kulture u─Źestvovati sa 50 posto, Vlada Vojvodine sa 30 posto, a "Glasnik" sa 20 posto.

On je rekao da ─çe ve─çi deo tira┼ża biti otkupljen za biblioteke i da je ideja da se kroz ilustracije i na koricama knjiga prika┼żu dela velikih srpskih slikara koji su stradali u Prvom svetskom ratu.

Arbutina, koji je i ─Źlan redakcijskog odbora zadu┼żenog za ediciju, rekao da ─çe ona biti objavljena za Beogradski sajam knjiga i plasirana kao komplet knjiga.

Edicija "Srpska knji┼żevnost o Velikom ratu" izdaje se povodom obele┼żavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata i stogodišnjice od prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Ministar Vukosavljevi─ç je podsetio da je Prvi svetski rat bio najtragi─Źniji doga─Ĺaj u istoriji srpskog naroda do tog trenutka i da su velike ┼żrtve pale na oltar ideje o slobodi, te da je Veliki rat predstavljao tektonski doga─Ĺaj od koga se kao nacija još uvek nismo oporavili.

 

"Svirepi zakoni istorije i interesi velikih sila doveli su do toga da se mali narod sa svojim nevelikim snagama, ali sa jakim moralom, na─Ĺe u naju┼żasnijem vrtlogu. Još uvek se nije slegla prašina oko toga da li je Srbija dobitnik ili gubitnik u tom ratu, ali taj doga─Ĺaj je ostavio sna┼żan refleks u knji┼żevnosti, umetnosti i kulturi", rekao je on i dodao da su pokušali ovom edicijom da naprave pregled kakav je refleks ostao u srpskoj knji┼żevnosti nakon Velikog rata.

Arbutina je rekao da redakcijski odbor pred sobom ima muku kako da nasle─Ĺe Velikog rata u knji┼żevnosti stavi u 10 knjiga i sa─Źuva autenti─Źnu, integralnu sliku sa odgovornoš─çu prema nasle─Ĺu.

"Napoleon Bonaparta ka┼że da je istorija sled doga─Ĺaja oko kojih smo se mi napokon dogovorili. Mi se još uvek nismo izdogovarali o svemu i ova edicija ide ka jednoj autenti─Źnijoj i istinitijoj slici", istakao je Arbutina.

On je dodao da je cilj da se to vreme rekonstruiše kroz romane, pesme, drame, pripovetke koji ─çe pokazati veli─Źinu pobede i stradanja jednog naroda.

Mirovi─ç, koji je i predsednik Odbora za obele┼żavanje stogodišnjici prisjedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, naglasio je da je edicija deo dr┼żavnog projekta obele┼żavanja tog jubileja i dodao da su pripremili niz programa.

On je najavio snimanje filma i televizijske serije, otvaranje Muzeja prisjedinjenja u okviru Muzeja Vojvodine i ─Źitav niz manifestacija sa lokalnim samoupravama u Vojvodini, a sve sa ciljem da se "osvetli istorija Srba u Vojvodini i poka┼że viševekovni kontinuitet njihovog nastojanja da osvoje slobodu o ─Źemu se nedovoljno zna".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE