Obrenovac, 26.04.2019

Ekskluzivno izvođenje opere 'Toska' večeras u Sava centru


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2018.
Ekskluzivno izvođenje opere 'Toska' Đakoma Pučinija održaće se u Sava centru povodom obeležavanja 41. rođendana te beogradske dvorane

Foto:Promo
Italijanski institut za kulturu u Beogradu u saradnji sa Narodnim pozorištem u Beogradu, Sava centrom i Fondacijom Pučinijevog festivala iz mesta Tore del Lago, predstavlja operu “Toska” u godini u kojoj se proslavlja i 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta u Beogradu. 

Po prvi put će maestralne italijanske scenografije svojstvene velikom teatru na otvorenom prostoru biti upotrebljene na velikoj pozornici Sava centra. Postavka "Toske" u Sava centru je produkcija Pučinijevog festivala iz Tore Del Laga, mesta u kojem je Pučini živeo i koje ga je inspirisalo za mnoga njegova dela. 

Ovaj festival je najznačajniji događaj posvećen Pučiniju koji se odvija svake godine u prisustvu na hiljada gledalaca. Posebna pažnja se posvećuje scenografijama koje su pravo umetničko i tehničko remek-delo. 

Ovogodišnjoj "Toski " poseban pečat daće reditelj Enriko Vancina, poznat u svetu italijanske kinematografije koji je i sam muzičar. 

Scenografija ima fundamentalnu ulogu u dramskom razvoju opere čija kulminacija se dešava u finalu u kojem se ističu vizuelnost i utisak koji scena ostavlja na publiku. Muzika, drama i scenografija stapaju se u veliki spektakl. 

Biće to jedinstvena prilika da se čuju glasovi italijanskih solista Paolete Maroku (Toska), Darija Di Vjetrija (Kavaradosi) i Alberta Gazalea (Skarpija) pod dirigentskim vođstvom Alberta Veronezija, predsednika Fondacije Pučinijevog Festivala iz Tore Del Laga. Narodno pozorište u Beogradu učestvuje sa svojim orkestrom i horom. 

Kostimi su originalne kreacije Festivala. Reč je o saradnji koja slavi kulturne odnose između Italije i Srbije a u znaku velikog muzičara i operskog kompozitora dvadesetog veka koji je najviše izvođen i cenjen od strane publike širom sveta. Podršku projektu pružila je Banca Intesa. 

Ulaznice za italijansku postavku opere "Toska" dostupne su na blagajnama Eventima, Sava centra i Narodnog pozorišta, kao i na sajtu eventim.rs, po ceni od 600, 900, 1200 i 1500 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE