Obrenovac, 24.08.2019

Niški bend Eyot u Domu Omladine Beograda (VIDEO)


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 14.09.2018.
Koncert će biti održan 20. septembra od 20h u Velikoj sali DOB-a

Foto:Promo/Zoran Radosavljević
"Izvan svih žanrovskih ograničenja na našoj muzičkoj sceni stoji jedan bend: Eyot. Ovaj niški bend postigao je ono najteže u muzici: ima svoj zvuk, prepoznatljiv svuda u svetu. Negde između roka i džeza, klasične i ambijentalne muzike, impresionizma i eksperimenta, oni povezuju različite stilove u jake i kompaktne kompozicije, naglašene emotivnosti", navodi se u saopštenju organizatora.

Do sad su objavili sledeće albume: „Horizon“ (Ninety and Nine Records/Constantinus, 2010), „Drifters“ (Neuklang, 2013), „Similarity“ (Ninety and Nine Records, 2014), kao i prošlogodišnji “Innate”, za inostrano (Ninety and Nine Records) i srpsko tržište (Metropolis Jazz). Muziku i aranžmane za „Innate“ potpisuju Dejan Ilijić i Eyot, a snimatelj je bio legendarni Stiv Albini, u čikaškom studiju Electrical Audio. Sadrži sedam kompozicija koje nude savršenu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada, oslanjenu na folklor Balkana, po čemu je Eyot između ostalog postao prepoznatljiv od trenutka stupanja na scenu 2008. godine.

"Ipak je ovo proslava desetogodišnjice rada, sviraćemo sigurno duže nego obično, i na neki način muzički, verovatno i kroz priču, proći kroz dobar deo onoga što nam se dešavalo u dosadašnjoj karijeri", najavio je koncert Dejan Ilijić, frontmen benda.

Kako kaže, najveći uspeh benda je što je ostao u istom sastavu i što je njihovo prijateljstvo isto kao na početku. O svom stilu i potrebi za originalnošću dodaje:

"Mislim da je put ka autentičnom izrazu iskrenost prema samome sebi, posvećenost svojim instinktima. Postoji puno, na prvi pogled odličnih muzičara koji lutaju u svom izrazu jer je njihova gravitacija usmerena ka razmišljanju da je suština samo sviranje, a ne muzika koju sviraju. Ego je neprijatelj mnogih. I mnogi to nikad i ne shvate i lupaju glavom o zid. Oni koji shvate, stvaraju svoj autentičan zvuk i izraz".

Nakon beogradskog koncerta, grupa će prvi put u svojoj karijeri ići na japansku turneju, gde će nastupati u Nagoji, Jokohami, Tokiju i verovatno Osaki. Pored toga, očekuje ih koncert u Sofiji u novembru na proslavi desetogodišnjice Alarma Punk Džez festivala, kao i veliki slavljenički koncert u Nišu, dok sledeći album najavljuju za kraj 2020. godine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE