Obrenovac, 25.06.2019

'SVE PROĐE, PA I DOŽIVOTNA'


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.12.2018.
Nova knjiga Žarka Lauševića ugledala svetlost dana

Foto:Dušan Milenković/Noizz.rs
Žarko Laušević je posle dva bestselera "Godina prođe, dan nikad" i "Druga knjiga" napisao i treći roman "Sve prođe, pa i doživotna" koji odaje utisak dramatičnog zatvoreničkog dnevnika iz Zabele gde je proveo dve i po godine, u koji je premešten iz crnogorskog zatvora u Spužu, u kome je bio 25 meseci.

Kako Vida Ognjenović navodi u predgovoru romana, Laušević je na kraju knjige izračunao da je u kazneno-popravnim ustanovama proveo 1.669 dana.

"Na hiljaditi dan je u dnevniku ispod naslova 'Hiljadu dana' napisao samo jednu rečenicu: 'I isto toliko noći.'"

Obično se kaže za zanimljivu literaturu, vešto i dobro napisanu, da se čita lako, u dahu, ali ovde se ne diše. Postavljate sebi pitanje da li je moguće da ovo piše, da ovo čitam? Vida Ognjenović to objašnjava činjenicom da je knjiga "Sve prođe, pa i doživotna" veoma pažljivo komponovano, osobeno književno delo, dobro nađene forme i ritma narativa.

Laušević nam sebe daje na dlanu kroz konkretne primere (povremeno šokantne) koje ljudi obično kriju od drugih i sebe samih, vidimo ih samo u nekoj romanesknoj formi ili na filmu. A ovde su napisani u prvom licu. Ljubav i najintimnija osećanja prema supruzi Aniti. Borba sa sobom i drugima za goli život, ogoljena priča u nemogućim uslovima među svetom koji zna da bude brutalan.

I pored toga što značajan prostor u Dnevniku zapremaju njegova iskrena ljubavna priča, nežna očinska osećanja, porodična odanost i čvrste prijateljske veze, Laušević uspeva da sačuva svoj rukopis od bilo kakve sentimentalne parade i samosažaljenja", piše Vida Ognjenović.

Ostatak teksta u novoj knjizi Žarka Lauševića,  govori o tome kako su ga nazivali kolege robijaši, o čemu je razmišljao dok je provodio vreme u samici, ko ga je od kolega glumaca posećivao u zatvoru, ali i kako se oprostio od pokojnog oca.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE