Obrenovac, 26.04.2019

Dodelom nagrada završen 11. 'Beldocs'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2018.
Dodelom nagrada i projekcijom filma 'Okupirani bioskop', u Kombank dvorani sinoć je završen 11. Međunarodni festival dokumentarnog filma 'Beldocs'

Foto:Belgradedancefestival.com
Žiri u sastavu: reditelj Stefan Malešević, urednik "DocLisbo"-a Agnes Vajldstajn i osnivač "ZagrebDox"-a Nenad Puhovski, najboljim filmom u "Srpskom takmičarskom programu" proglasio je dokumentarac "4 godine u 10 minuta" Mladena Kovačevića zbog "lepote i jednostavnosti kinematografskog pokreta u predstavljenim kadrovima ispunjenim poštovanjem prema veličanstvenoj prirodi koju prikazuje". 

Žiri je nagradio Kovačevića za, kako su naveli u obrazloženju, "dirljivu i poetičnu priču koju prikazuje, od proslave ljudske istrajnosti do zapanjujućih rezultata u postizanju krajnjeg cilja". 

Nagrada za najbolju kameru u okviru istog programa otišla je u ruke Koste Glušice za film "Poslednja avantura Kaktus Bate" Đorđa Markovića za "preciznu istragu intrigantne priče i živopisan pristup animaciji". 

U kategoriji najbolja montaža nagrađeni su Tomas Ernst, Ana Lagator i Nataša Pantić za film "Kada dođu svinje" Biljane Tutorov, koji prema oceni žirija predstavlja "nežni portret žene koja se na snažan i veseo način nosi sa istorijom svoje zemlje i koju prenosi na svoje unuke na šaljiv način". 

Žiri Međunarodnog takmičarskog programa u sastavu: Jasmin Bašić (Ženevska filmska komisija), Nikolas Feodorov (selektor festivala FIDMarselle) i Čarna Manojlović (Akademija umetnosti Beograd) nagradio je dva filma - "Meteori" reditelja Gurkana Kelteka (Turska/Holandija) i "Boli Bana" Simona Giljarda (Belgija/Francuska). 

U obrazloženju je istaknuto da "Meteori" predstavljaju "poetično crno-belo vizuelno putovanje o ratnom stanju unutar grada, unutar uma i prirode", a autor, mudro i istrajno uokvirujući drevne simbole, kombinujući ih sa političkim izjavama, oblikuje ritmički koherentne, precizne i otvorene prostore, preplićući mikro i makro kosmos. 

U dokumentarcu "Boli Bana", kako je primetio žiri, "impresivni vizuelni aspekti omogućavaju gledaocu da razmišlja o vezama i razlikama između "njihovih" i "naših" vrednosti, vremena i razumevanja sveta". 

Beogradski srednjoškolci Drago Milovanović, Relja Popović i Nemanja Joković najboljim dokumentarnim filmom u okviru selekcije "Beldocs Teen" proglasili su "Outaga Girls" u režiji Tereze Traore Dalberg koja uspeva da prikazivanjem svakodnevnice približi gledaocima celokupnu socijalnu i političku situaciju u Burkini Faso. 

Posebna nagrada direktora festivala "Beldocs" dodeljena je filmu "Okupirani bioskop" Senke Domanović za "vanredno uspešan sinematografski narativni izraz u potrazi za uređenim društvom i napretkom srpske kinematografije". 

Tokom osam dana na "Beldocsu" je prikazano 98 filmova, podeljenih u 14 programskih celina u 11 bioskopskih dvorana. 

Među skoro 130 gostiju, Beogradom su prošetali kultni američki reditelj Ejbel Ferara, ovogodišnja pobednica "Berlinala" Rut Bekerman, jedan od najznačanijih reditelja današnjice Ulrih Zajdl i drugi, a publika je imala priliku da pristutvuje njihovim masterklasovima, razgovora sa autorima posle projekcija i pogleda premijerno filmove koje su selektori Marko Grba i Igor Stanojević izabrali. 

Filmski centar Srbije obezbedio je nagrade za najbolje filmove na festivalu, kao i 2.000 evra za podršku pobedniku konkursa "Beldocs in Progreš", za domaći film u fazi razvoja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE