Obrenovac, 16.07.2019

Favorit beogradske publike otvara 52. Bitef (VIDEO)


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.08.2018.
Pedeset drugo izdanje Bitefa će se održati u Beogradu od 13. do 22. septembra

Foto:Promo
Termin održavanja je nešto raniji od onog na koji smo navikli, ali bi program festivala mogao biti jedan od atraktivnijih, pogotovo ako se ima u vidu činjenica da ćemo gledati ostvarenja nekih od omiljenih umetnika beogradske publike.

Jedan od njih je svakako Žoris Lakost, koji je već gostovao u Beogradu pre dve godine i, pomalo neočekivano, oborio sa nogu ljubitelje pozorišta. Njegova predstava Svita br. 2 je naišla na veoma pozitivne kritike, osvojila specijalnu nagradu žirija, ali i nagradu publike 50. Bitefa.

Ove godine, Lakostova Svita br. 3 'Evropa' će svečano otvoriti 52. Bitef 14. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu. Zbog velike potražnje za premijernim izvodjenjem predstave, Bitef tim je odlučio da obraduje svoju najverniju publiku jos jednim pretpremijernim izvodjenjem, 13. septembra, kada će svi zainteresovani moći da obezbede ulaznice po specijalnim cenama.

I ovoga puta, u saradnji sa kompozitorom Pjer Ivom Maseom, Lakost kreira jedinstvenu predstavu muzičkog pozorišta, zasnovanu na njegovom istraživačkom projektu Enciklopedija reči, on-line arhivi bezbrojnih, sasvim raznovrsnih audio-zapisa, u rasponu od političkih govora do slučajnih razgovora na ulici.

Po rečima umetničkog direktora Bitefa Ivana Medenice, kompozicija ove svite vrlo je jednostavna, stroga i transparentna, gotovo klasicistička: na sceni se nalaze samo koncertni klavir, pijanista i dvoje pevača koji izvode jedan, u osnovi, statični muzički resital sastavljen od 28 numera, koji se s vremenom koreografski razigrava, usložnjava i oneobičava.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE