Obrenovac, 18.06.2019

SLIKE I ŽIVOT DREVNE KINE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 17.12.2018.
Prva međunarodna izložba u obnovljenom Narodnom muzeju

Foto:M.ILIĆ/RAS SRBIJA
Izložba "Sva lica kulture. Slikarstvo i život učenjaka drevne Kine" predstavlja gostovanje Nacionalnog muzeja Kine iz Pekinga.

Učenjaci iz naslova izložbe su činili elitni društveni sloj koji je bio stožer kulturnog, moralnog, političkog i građanskog tradicionalnog kineskog društva. Njihove aktivnosti, sem državnih (činovničkih), uključivale su i zapisivanje istorijskih hronika, komentarisanje i podučavanje književnih klasika, pisanje književnih dela, komponovanje, kaligrafiju. Svojim poimanjem umetnosti ostavili su dubok trag u istoriji kineskog slikarstva. Od vremena dinastije Sung (960-1279) pa nadalje sva njihova vrednosna moralna i životna načela su počivala na konfučijanskoj misli.

Većina eksponata na izložbi pripada primenjenoj umetnosti. To su predmeti iz svakodnevnog života ukrašeni sa velikom pažnjom, preciznošću i smislom za detalj. Čajnici, tanjiri, posude za vodu i rastvaranje mastila, šolje, mastionice, četkice, stalci za četkice, lepeze, pisaljke, pritiskivač za papir, podmetač za ruku, kopče, vaze, kockice za igranje... sve je tako bogato dekorisano da sem upotrebne ima visoku umetničku vrednost. Zapanjujuće je u koje tančine je i najmanji predmet dekorisan i oplemenjen, bilo da je od papira, svile, porcelana, žada, bronze, zlata, ahata, kosti ili bambusa.

- Na izložbi je predstavljen i način na koji su se učenjaci družili. Voleli su da ispijaju vino i igraju društvene igre poput bacanja strele u vrč, šaha, kineskog fudbala "cuđu". To su bila prava veselja i zabave. Kada bi im dosadila gradska gužva, povlačili su se u prirodu i čitali knjige, svirali citru, pisali, proučavali kineske klasike, pisali poeziju, sikali... Šta god da su radili, radili su zajedno - kaže za "Blic" Evgenija Blanuša, viši kustos Narodnog muzeja i koordinator izložbe.

Posebnu pažnju učenjaci su posvećivali ispijanju i spravljanju čaja.

- Čajnici nisu samo ukrašeni slikama ili rezbarijom, već i kaligrafijom, na njima su ispisivane razne pesme i legende - ističe kustoskinja.

Na izložbi se nalazi 110 predmeta koji obuhvataju period od dinastije Šang (17-11. veka pre n.e.) do dinastije Ćing (1644-1911). No, uprkos ovom razdoblju od skoro četri milenijuma, u stilskom smislu nisu vidljive velike razlike. Za sve te vekove nije se ništa preterano promenilo u stilskom smislu, od dinastije do dinastije menjale su se samo teme. U jednom trenutku bilo je aktuelno predstavljanje biljaka i ptica, u drugom ljudske figure. U Narodnom muzeju možemo videti motive pijuckanja čaja, ceremonije pročišćenja u paviljonu orhideja, umornu vezilju, učenjaka koji posmatra ždralove... - navodi Blanuša.

Od svih eksponata, ona izdvaja svitak "Čitanje knjige" iz dinastije Ming gde saznajemo da je i to kod učenjaka bio ritual.

- Pre početka čitanja ruke su morale da se operu na poseban način: prvo dlanovi, pa gornji deo šaka. Pranje ruku nije bilo vezano samo za ličnu higijenu, već i za duhovnu pročišćenost i čistotu. Još jedan zanimljiv eksponat je činovnička odora sa vezom. U zavisnosti od toga šta je izvezeno, znalo se koji je činovnik u pitanju. Ptice su nosili javni a motiv zveri vojni službenici. Mi imamo primerak sa fazanom što je odežda javnog činovnika 2. reda - objasnila je Blanuša.

Izložba je otvorena do 14. februara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE