Obrenovac, 24.08.2019

'RODOLJUPCI' 50. PUT


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 19.01.2019.
Sterijin komad kao da je juče napisan

Foto:VICENCIO ZAKNIC/PROMO
Na velikoj sceni Narodnog pozorišta u nedelju, 20. januara (19.30), biće jubilarni, pedeseti put izvedena predstava "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića u režiji Andraša Urbana.

Predstava je premijerno izvedena 30. oktobra 2015. godine, a u podeli su bili: Slobodan Beštić (Žutilov), Anastasia Mandić (Nančika), Suzana Lukić (Milčika), Pavle Jerinić (Šandor Lepršić), Nela Mihailović (Gospođa Zelenićka), Hadži Nenad Maričić (Šerbulić), Nikola Vujović (Smrdić), Predrag Ejdus (Gavrilović), Branko Jerinić (Nađ Pal) i Bojan Krivokapić (Eden).

Zoran Karajić, glumac iz Šabačkog pozorišta, posle Ejdusove smrti, preuzeo je ulogu Gavrilovića.

Predstava je osvojila brojne nagrade, a poslednja u nizu pripala je Andrašu Urbanu za režiju, a reč je o nagradi Udruženja dramskih umetnika Srbije za režiju "Bojan Stupica" za 2017. godinu.

Reditelj Urban, napomenimo, nije uradio komad "iz epohe", već iz današnjeg ugla, a pri osavremenjavanju, kako je i sam naveo, pomoglo mu je i samo vreme u kojem živimo, činjenica da je danas mnogo toga isto kao i sredinom 19. veka kada je naš slavni komediograf, pišući "Rodoljupce", snagom teatarske umetnosti, između ostalog, raskrinkao "patriote".

Predstava govori o posledicama koje ostavlja manipulacija idejama, prožeta je bolnim emocijama i nasiljem kao sirova i surova žurka na temu tragične realnosti koju svi vidimo, ali ništa ne činimo da to promenimo.

U ovom komadu, sa elementima brehtovskog teatra, značajno mesto, kao deo scenske radnje, pripada songovima urađenim na stihove Jovana Sterije Popovića, Đure Jakšića, Jovana Hadžića i Stevana Vladislava Kaćanskog.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE