Obrenovac, 22.08.2019

Matija Bećković otvara Beogradski sajam knjiga


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 19.10.2018.
Pesnik i akademik Matija Bećković otvoriće 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji će se održati od 21. do 28. oktobra

Foto:Thinkstock
U ime zemlje počasnog gosta Maroka prisutne će pozdraviti istoričar i pisac Abdulah Busuf, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Medija centru Beograd.

Predsednik Odbora Beogradskog sajma knjiga Zoran Avramović napomenuo je da je ostalo još tri dana do momenta u kojem će se prikazati "izdavačka žetva".

"U toku 63 godine Beogradski sajam knjiga je uspeo da prebrodi ekonomske i političke izazove. Danas se suočavamo sa digitalnom revolucijom i takozvanom 'krizom čitanja'. Zato je naš slogan ove godine 'Radost čitanja' i verujem da bi to mogao slogan za svaki naredni sajam knjiga", rekao je Avramović.

Prema njegovim rečima, prošle godine je bilo 116 inostranih izlagača na Beogradskom sajmu knjiga, a izložbeni prostor je udvostručen sa 15.000 na 30.000 kvadratnih metara.

"Dočekaćemo 5.000 učesnika, 500 programa i brojnu publiku, a cena karte i dalje ostaje nepromenjena i iznosi 150 dinara", kazao je Avramović podsetivši da je raspodela prostora uvek bila najveći problem Beogradskog sajma knjiga, jer su mnogo veće želje od mogućnosti.

Urednica programa Beogradskog sajma knjiga Sanja Milić kazala je da je izdavaštvo najvitalnija, najmasovnija kulturna industrija, koja ima najdužu tradiciju.

"U programima Beogradskog sajma knjiga učestvovaće svi koji su važni za nastajanje knjige: prevodioci, ilustratori, grafički dizajneri, kao i niz važnih autora. Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim da će ministar kulture Ruske Federacije Vladimir Medinski predstaviti svoju knjigu "Rat-Mitovi SSSR-a 1939-1945" u nedelju, 21. oktobra, nakon otvaranja Beogradskog sajma knjiga. To je velika čast za naš Sajam knjiga", kazala je Milićeva.

Ona je najavila da će u sali "Desanka Maksimović", koja je namenjena najmlađima, proslaviti 120 godina od rođenja poznate pesnikinje.

Važan deo programa, kako je rekla, biće posvećen poeziji.

"Ponosna sam što Beogradski sajam knjiga otvara pesnik Matija Bećković. Zato smo i osmislili program 'Dijalog poetika' u kojem će pesnici sučeljavati svoja mišljenja, baš kao i pisci u programu 'Dijalog proza'. Namera nam je da kroz dijaloške forme predstavimo dela i pisce kao što su Ljubica Arsić, Vladan Matijević, Goran Petrović, Milena Marković...", rekla je Milićeva.

Novoimenovani gradski sekretar za kulturu Ivan Karl ocenio je Beogradski sajam knjiga kao izuzetan brend Beograda i Srbije.

"Nema sumnje da je Sajam knjiga najdugovečnija i najposećenija manifestacija kulture u glavnom gradu. U digitalnoj eri naši ljudi imaju nesmanjeno interesovanje za knjigu i književne programe i verujem da je kulturna i edukativna misija Sajma knjiga neprocenjiva. To je mesto gde se svima pruža mogućnost upoznavanja s tokovima u domaćoj i svetskoj književnosti", rekao je Karl i dodao da je u osam dana trajanja Sajam knjiga velika porodica autora, izdavača, čitalaca, prevodilaca, knjižara, bibliotekara.

Mohamed Amin Belhaž, ambasador Maroka, zemlje počasnog gosta Sajma, najavio je posetu ministra kulture Mohameda el Araža, koji će predvoditi delegaciju iz Maroka.

"Maroko je prva arapska zemlja koja je počasni gost Beogradskog sajma knjiga i potrudićemo se svi zajedno da na štandu od 100 kvadratnih metara predstavimo bogatu kolekciju knjiga, ukljućujući književnost, istoriju filozofiju, politiku društvene nauke", rekao je Amin Belhaž i dodao da će u Beograd stići nekoliko vrhunskih autora iz Maroka.

"Pesnikinja Safae Sižilmasi Idrisi, spisateljica i prevodilac Sanae Čairi, Abdulah Bususf, Tahar Ben Želun dolaze u Beograd da svoja iskustva stvaranja i analizu dela podele sa Beograđanima", kazao je Amin Belhaž.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE