Obrenovac, 24.08.2019

Reflektor teatar: Ukucajte na Guglu 'ubio ženu'


Izvor: Reflektor teatar,Lokalne novine | Obrenovac, 20.05.2018.
A ta žena je jedno ljudsko biće...

Foto:Printscreen
Gavril Stefanović Venclović bio je jedan on vodećih ličnosti 18. veka u Srbiji.

Bio je preteča Dositeja i Vuka, a najavio je prosvetiteljstvo. Čovek, čiji datum rođenja i smrti se ne zna tačno, može se pohvaliti širokim i raznolikim opusom.

Taj isti gospodin je sredinom 18. veka pisao o neravnopravnosti žena u društvu, dvostrukim kriterijumima za žene i muškarce, odnosu muškarca prema ženi… Venclović je stvarao i kritikovao svoje društvo u 18. veku. U 18. veku.

Čime mi možemo, po tom pitanju, da se pohvalimo u 21. veku?

Ukucajte na Guglu „ubio ženu“. Da li vidite koliko članaka postoji na tu temu? Da li vidite koliko je to često danas? Krenuo po hleb, pa ubio ženu. Otišao na kafu, ubio ženu. Gledao fudbal, pa ubio ženu. Ubio ženu. Ženu. Ako dovoljno puta ponovite neku reč ona izgubi svoj smisao. Da li se to desilo?

A ta žena je jedno ljudsko biće. Jedno ljudsko biće se toliko često pojavljivalo u medijima da je izgubilo smisao jer je previše puta pomenuto. Da li želimo da živimo u takvom društvu?

Kakva je naša budućnost ako smo „oguglali“ na naslove „UBIO ŽENU“? Kakva je budućnost naše dece? Naših ćerki? Naših unuka? I njihovih ćerki i unuka? Da li želimo da uradimo nešto po tom pitanju? Naša ljudska i moralna je odgovornost i naš je poziv da se odazovemo tom krvavom pozivu u pomoć. Jer žena nije kriva i ona ne može biti kriva.

Reflektor teatar Vas poziva, da budete deo njihove borbe, njihovog pozorišnog krika.

Predstava Crvena: Samoubistvo nacije održaće se u utorak, 22. maja, od 20 časova, u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21).

Više informacija na reflektorteatar.rs

Stop nasilju nad ženama!

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE