´╗┐ Otvorena izlo┼żba 'Srpsko/jugoslovensko ÔÇô egipatski odnosi'

Obrenovac, 18.08.2018

Otvorena izlo┼żba 'Srpsko/jugoslovensko ÔÇô egipatski odnosi'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2018.
Realizovana je u saradnji Arhiva Srbije sa Arhivom Jugoslavije, Narodnom skupštinom Republike Srbije i Ambasadom Arapske Republike Egipat

Foto:Printscreen


´╗┐

Izlo┼żba dokumenata „Srpsko/jugoslovensko – egipatski odnosi“ realizovana u saradnji Arhiva Srbije sa Arhivom Jugoslavije, Narodnom skupštinom Republike Srbije i Ambasadom Arapske Republike Egipat otvorena je ju─Źe u centralnom holu Doma Narodne skupštine.

Izlo┼żbenu postavku koja je prire─Ĺena povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, otvorio je ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Amr Alguvejli, a otvaranju su prisustvovali i Maja Gojkovi─ç, predsednica Narodne skupštine, Vladan Vukosavljevi─ç ministar kulture i Ali Abdel Aal, predsednik Predstavni─Źkog doma Arapske Republike Egipat. 

Po┼żelevši dobrodošlicu prisutnima ambasador Arapske Republike Egipat se zahvalio Arhivu Srbije i Arhivu Jugoslavije što su putem izlo┼żbe omogu─çili sagledavanje istorije razvoja odnosa dve zemlje.

„Ako bolje pogledamo istoriju u proteklih 110 godina, vide─çemo koliko velikih potencijala ima za razvoj naših odnosa u narednih 110 godina“ naglasio je ambasador Amr Alguvejli. On je istakao da su tokom jula, koji je proglašen Mesecom egipatske kulture, realizovane mnogobrojne manifestacije u saradnji sa srpskim institucijama.

 

Na otvaranju je nastupio Gradski ┼żenski hor „Barili“, koji je intonirao himne dve dr┼żave. 

Na izlo┼żbenoj postavci predstavljena su dokumenta iz Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije koja svedo─Źe o periodu od 1906. godine – kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje srpskog diplomatskog predstavništva u Egiptu, do posete predsednika Arapske Republike Egipta Mohameda Hosni Mubaraka Socijalisti─Źkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji u avgustu 1984. godine.

Posetioci imaju priliku da vide: ukaz kralja Petra I Kara─Ĺor─Ĺevi─ça o postavljenju Boška ─îolak-Anti─ça za prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, diplomatske izveštaje Boška LJubiši─ça i Miloša Bogi─çevi─ça, diplomatskih predstavnika u Egiptu iz vremena Kraljevine Srbije, ukaz kralja Aleksandra I Kara─Ĺor─Ĺevi─ça o otvaranju generalnog konzulata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Kairu, ukaz Josipa Broza Tita o postavljenju Josipa ─Éer─Ĺa na mesto izvanrednog i opunomo─çenog ambasadora FNRJ u Kairu, zapisnik o razgovorima vo─Ĺenim izme─Ĺu Josipa Broza Tita, predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Gamala Abdela Nasera, predsednika Ujedinjene Arapske Republike i D┼Żavaharlala Nehrua, premijera Republike Indije.

Osim arhivskih dokumenata, predstavljene su i fotografije srpskih i egipatskih zvani─Źnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalisti─Źke Federativne Republike Jugoslavije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE