Obrenovac, 25.08.2019

Otvorena izložba 'Srpsko/jugoslovensko – egipatski odnosi'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 20.07.2018.
Realizovana je u saradnji Arhiva Srbije sa Arhivom Jugoslavije, Narodnom skupštinom Republike Srbije i Ambasadom Arapske Republike Egipat

Foto:Printscreen
Izložba dokumenata „Srpsko/jugoslovensko – egipatski odnosi“ realizovana u saradnji Arhiva Srbije sa Arhivom Jugoslavije, Narodnom skupštinom Republike Srbije i Ambasadom Arapske Republike Egipat otvorena je juče u centralnom holu Doma Narodne skupštine.

Izložbenu postavku koja je priređena povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, otvorio je ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Amr Alguvejli, a otvaranju su prisustvovali i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, Vladan Vukosavljević ministar kulture i Ali Abdel Aal, predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat. 

Poželevši dobrodošlicu prisutnima ambasador Arapske Republike Egipat se zahvalio Arhivu Srbije i Arhivu Jugoslavije što su putem izložbe omogućili sagledavanje istorije razvoja odnosa dve zemlje.

„Ako bolje pogledamo istoriju u proteklih 110 godina, videćemo koliko velikih potencijala ima za razvoj naših odnosa u narednih 110 godina“ naglasio je ambasador Amr Alguvejli. On je istakao da su tokom jula, koji je proglašen Mesecom egipatske kulture, realizovane mnogobrojne manifestacije u saradnji sa srpskim institucijama.

 

Na otvaranju je nastupio Gradski ženski hor „Barili“, koji je intonirao himne dve države. 

Na izložbenoj postavci predstavljena su dokumenta iz Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije koja svedoče o periodu od 1906. godine – kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje srpskog diplomatskog predstavništva u Egiptu, do posete predsednika Arapske Republike Egipta Mohameda Hosni Mubaraka Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji u avgustu 1984. godine.

Posetioci imaju priliku da vide: ukaz kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju Boška Čolak-Antića za prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, diplomatske izveštaje Boška LJubišića i Miloša Bogićevića, diplomatskih predstavnika u Egiptu iz vremena Kraljevine Srbije, ukaz kralja Aleksandra I Karađorđevića o otvaranju generalnog konzulata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Kairu, ukaz Josipa Broza Tita o postavljenju Josipa Đerđa na mesto izvanrednog i opunomoćenog ambasadora FNRJ u Kairu, zapisnik o razgovorima vođenim između Josipa Broza Tita, predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Gamala Abdela Nasera, predsednika Ujedinjene Arapske Republike i DŽavaharlala Nehrua, premijera Republike Indije.

Osim arhivskih dokumenata, predstavljene su i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE