Obrenovac, 25.06.2019

SKROMNI VIRTUOZ


Izvor: Headliner.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 20.11.2018.
Arkadi Volodos 28. novembra na sceni Kolarčeve zadužbine

Foto:Marco Borggreve
Jedan od najznačajnijih umetnika dašanjice, pijanista Arkadi Volodos ponovo gostuje u Beogradu. U okviru Steinway&Sons koncertne sezone nastupiće 28. novembra na sceni Kolarčeve zadužbine, a na programu su kompozicije Franca Šuberta, Sergeja Rahmanjinova i Aleksandra Skrjabina.

Povučen ali srdačan, skromnih pogleda na život i slavu koju je stekao tokom proteklih decenija, Arkadi Volodos retko govori o sebi i svojoj umetnosti.

Ipak, nekolicina dostupnih intervjua otkrivaju nam sliku njegove duboke ličnosti, sliku Volodosa kao romantiku, zaljubljenika u život i lepotu, bilo da je reč o umetnosti ili svakodnevnim stvarima koje nesmotreno zanemarujemo – mirisu prolećnog povetarca ili bojama koje zalazeće sunce razliva po nebu.

Kako kaže, veza sa prirodom je jedno od najvažnijih stvari u njegovom životu, priroda ga čini spokojnim i srećnim a duge šetnje ga inspirišu i daju mu neophonu energiju.

– Dve stvari su veoma važne za mene. Prvo je da mi je potrebna potpuna sloboda – nemam određen sistem niti raspored vežbanja, ponekad sviram u sred noći, to je stvar trenutka. Drugo je priroda. Moram da se izolujem i da uspostavim odnos sa prirodom. Kad se vratim sa koncertne turneje koja je trajala petnaest, dvadeset dana dve nedelje ne diram klavir uopšte. Odlazim u prirodu i šetam.

Genije za klavirom, kako ga nazivaju publika i kritika širom sveta, jedan je od retkih pijanista koji slavu nije stekao učešćem na nekom od pijanističkih takmicenja već isključivo zahvaljujući velikom talentu i posvećenom radu.

Izuzetna virtuoznost u kombinaciji sa jedinstvenim osećanjem za ritam, boju i poeziju čini Volodosa naratorom intenzivnih priča i beskonačnih svetova.

– Za mene je i dalje neverovatno kako je moj život ispao. Nikada nisam ništa planirao, imao konkretan cilj koji je trebalo ostvariti, to jednostavno nisam ja. Zato sam i odlučio da nikad ne učestvujem na takičenjima jer smatram da muzika nije sport. Ne razmišljam o tome da bi trebalo da fasciniram publiku jer je važan proces a ne cilj. Jedino razmišljam o sviranju a ne o utisak koji ću na nekog ostaviti, niti o uspehu u tom smislu.

Bogatu koncertnu karijeru Arkadija Volodosa čine solistički resitali širom sveta, ali i nastupi sa eminentnim dirigentima i orkestrima – sa Berlinskom filharmonijom, Minhenskom filharmonijom, Njujorškom filharmonijom, sa Bostonskim i Čikaškim Simfonijskim orkestrom, Pariskim orkestrom…

Kao ekskluzivni umetnik diskografske kuće Soni klasikal, do sada je realizovao više zapaženih albuma, a za aktuelni sa delima Johanesa Bramsa iz 2017. godine uručena mu je prestižna nagrada Gramofon.

Ulaznice za koncert koji će Arkadi Volodos održati 28. novembra u Beogradu su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE