Obrenovac, 25.06.2019

GRANDIOZAN KONCERT U KOLARČEVOJ ZADUŽBINI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.12.2018.
Šostakovičeva Osma simfonija nakon 50 godina

Foto:Beogradska filharmonija
Grandioznu Osmu simfoniju Dmitrija Šostakoviča, Beogradska filharmonija izvešće nakon gotovo pola veka, večeras u Kolarčevoj zadužbini, pod dirigentskom palicom Danijela Rajskina.

Prethodiće joj Elgarov Koncert za violončelo i orkestar, u izvođenju mladog Aleksandra Buzlova. Koncertom iz ciklusa "Izviiskra", Beogradska filharmonija predstavlja osvrte dva potpuno različita kompozitora na događaje iz 20. veka, odnosno, na dva svetska rata.

Bol i patnju čovečanstva tokom Drugog svetskog rata, prikazuje Šostakovičeva Simfonija br. 8, komponovana u trećoj godini najkrvavijeg rata u istoriji. Za premijeru je vladalo veliko interesovanje, imajući u vidu čuvenu Lenjingradsku simfoniju, nastalu pre Osme, zbog čijeg uspeha su ljudi širom sveta ponovo očekivali senzaciju.

O tome govori podatak da je premijera u Njujorku 1944. godine uživo emitovana na 134 radio stanice u SAD-u i još 99 u Južnoj Americi.

Prema procenama, simfoniju je te večeri čulo više od 25 miliona ljudi. Simfoniji prethodi Elgarova kompozicija za violončelo, nastala kada je autor bio duboko depresivan zbog svih stradanja tokom Prvog svetskog rata. Izabrao je da glas poveri violončelu, zbog bogatog tona, ali i izuzetnog karaktera koji ovaj instrument ima.

Zato je logičan izbor soliste - Aleksandar Buzlov, violončelista prave ruske tradicije, za kojeg kritičari kažu da poseduje izuzetan dar da učini da njegov instrument peva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE