Obrenovac, 19.06.2019

KONAČNO: Otvara se Narodni muzej u Beogradu!


Izvor: mondo.rs,Lokalne novine(JS) | Obrenovac, 22.06.2018.
Posle 15 godina - Narodni muzej u Beogradu svečano će biti otvoren 28. juna!

Foto:Mondo/Stefan Stojanović
Nakon dugog iščekivanja i obimnih radova na uređenju enterijera i eksterijera centralne zgrade Narodnog muzeja u Beogradu, dan kada će najstarija muzejska ustanova u Srbiji predstaviti svoju novu stalnu postavku je sve bliži.

Tim povodom je u Beograd stigao jedan od najpoznatijih baletskih umetnika današnjice, koreograf  i glumac Sergej Polunjin, kao glavni protagonist promotivnog spota povodom otvaranja Narodnog muzeja.

Izuzetna mi je čast što učestvujem u ovom projektu budući da kao državljanin Republike Srbije s Beogradom zaista imam posebnu sponu i njegova energija je nešto što me iznova osvaja. Nadam se da ću svojim učešćem u ovom projektu doprineti da se ljudi širom sveta zainteresuju za bogatu kulturnu baštinu Srbije”, rekao je Polunjin.

Narodni muzej će biti otvoren stalnom postavkom koja obuhvata širok hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. Organizovana na tri nivoa zdanja zgrade, postavka će biti raspoređena na pet hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora.

"Otvaranje Narodnog muzeja predstavlja kulturnu prekretnicu u razvoju naše zemlje i priliku da naši sugrađani ponovo vide neprocenjivu zbirku od preko 400.000 dela koju čuva jedna od najstarijih institucija kulture u Srbiji", rekla je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković.

Narodni muzej je zbog radova na rekonstrukciji zatvoren 2015. godine, a od poslednje izložb koja je održana neposredno pred početak radova, sadržaji Muzeja bili su dostupni kroz brojne izložbe u Beogradu, gradovima u Srbiji i inostranstvu.

U narednih nekoliko meseci počinje i rekonstrukcija platoa ispred zgrade Muzeja koji će biti uređen po najsavremenijim standardima. Ova javna površina će ponovo postati mesto za uživanje i planiranje poseta muzeju.

Znate li...

Miroslavljevo jevanđelje, najvažniji spomenik srpske pismenosti, slike Paje Jovanovića, Save Šumanovića i Nadežde Petrović... Sva ta i druga kulturna blaga Srbije čekaju trenutak kada će ih opet gledati oči posetilaca u Narodnom muzeju u Beogradu. Narodni muzej je osnovan 1844. godine ukazom ministra prosvete Jovana Sterije Popovića. Sadašnju zgradu, koja je izgrađena 1903. godine za potrebe smeštaja Uprave fondova, muzej je dobio 1951. godine i sledeće godine, 23. maja, Narodni muzej je svečano otvoren za javnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE