Obrenovac, 28.05.2020

OPERA 'TRUBADUR'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 24.04.2019.
Gost dirigent Alberto Veronesi

Foto:Narodno pozorište
Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, večeras u 19:30 sati, biće izvedena Verdijeva opera "Trubadur" pod dirigentskom palicom gosta iz Italije Alberta Veronesija koji je pre nekoliko dana dirigovao operu "Kavalerija rustikana".

Solisti su Ljubodrag Begović (Grof Luna), Sanja Kerkez (Leonora), Dušan Plazinić (Manriko), Višnja Popov (Acučena), Nenad Jakovljević (Ferando), Isidora Stevanović (Ines), Mihailo Otašević (Ruiz), Siniša Radin (Glasnik) i Gavrilo Rabrenović (Stari Ciganin).

U predstavi učestvuju Hor i Orkestar Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Opera „Trubadur“ premijerno je izvedena 22. novembra 2001. godine u režiji Ivane Dragutinović Maričić. Scenografiju je uradio Aleksandar Zlatović, a kostime Ljiljana Orlić.

Alberto Veronezi (Alberto Veronesi) rođen je u Milanu, gde je i diplomirao klavir, komponovanje i dirigovanje na Konzervatorijumu „Verdi“. Tokom studija je osnovao Orkestar „Gvido Kanteli“, koji i sada radi pri Konzervatorijumu.

Bio je umetnički i muzički direktor Festivala "Pučini" u Tore del Lagu (1998), stalni umetnički i muzički direktor Sicilijanskog simfonijskog orkestra Palerma (2001–11), umetnički direktor Filharmonijskog orkestra Teatra u Bolonji (2008), stalni muzički direktor Fondacije "Petrućeli" u Bariju (od 2011), muzički direktor Operskog orkestra Njujorka (2011–16), prvi "zapadnjak" na mestu umetničkog direktora i muzičkog direktora Opere Velikog teatra Tianjina u Kini (2012–16).

Dirigovao je poznatim orkestrima, kao što su: Bečka filharmonija, "Mađo muzikale" u Firenci, Orkestar Teatra la Feniče u Veneciji, Nemački operski orkestar u Berlinu, Orkestar Teatra "Mone" u Briselu, Orkestar Akademije "Santa Ćećilija" u Rimu, Filharmonijski orkestar Teatra u Bolonji i Orkestar Teatra "San Karlo" u Napulju.

Značajni nastupi (izbor): Uskršnji festival u Salcburgu i proslava Dana Svete Ćećilije na Festivalu "Firentinski muzički maj" (sa Orkestrom "Gvido Kanteli"); Kavalerija rustikana i La Navarraise u Karnegi holu (2010); svetska premijera opere Fabija Vakija Lo Stesso Mare u Bariju (2011); koncert sa Orkestrom Fondacije "Petrućeli" u Linkolnovom centru (2011, povodom proslave 150 godina postojanja italijanske zajednice i proslave Kolumbovog dana); svetska premijera Mameli, Leonkavala, u Teatru "Vitorio Emanuele II" (2011); Andre Šenije u Njujorku, u Dvorani "Ejveri Fišer", sa Robertom Alanjom u naslovnoj ulozi i sa više od 3000 izvođača (2013); Toska na Festivalu "Pučini" (2013)...

Zvanični je dirigent nemačke izdavačke kuće "Gramofon", u okviru koje neguje repertoar 19. i početka 20 veka.

U okviru projekta "Verizam", od 2006. je snimio: produženu verziju Pučinijeve opere Edgar sa Plasidom Domingom, album Povratak Pučinija sa Bečkom filharmonijom (Domingo i Violeta Urman), "živo" izvođenje Prijatelja Frica u Operi u Berlinu (Angela Georgiju i Robert Alanja), La Nuit de Ma sa Orkestrom bolonjskog teatra (Domingo i Lang Lang), operu Mediči (Danijela Desi i Domingo), Fedoru sa Orkestrom la Monea (Domingo i Angela Georgiju).

Dobitnik je Nagrade "Abiati" italijanskog Udruženja muzičkih kritičara, za produkciju Boema (2003).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE