´╗┐ Srpska baletska predstava 'Mara - Sad' gostuje u Velenju

Obrenovac, 21.08.2018

Srpska baletska predstava 'Mara - Sad' gostuje u Velenju


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 24.07.2018.
Ovaj komad Petera Vajsa predstavlja jedno groteskno uprizorenje istorijskog doga─Ĺaja

Foto:Promo


´╗┐

U okviru letnjeg Festivala Velenje 29. jula u 20:30h ─Źasova u Domu kulture bi─çe izvedena predstava "Mara - Sad" u koreografiji Nikole Pavlovi─ça pod mentorstvom doc. Aleksandra Nikoli─ça u izvo─Ĺenju IUI Transition Dance kompanije Instituta za umetni─Źku igru.

Ovaj komad Petera Vajsa, kako ga predstavlja gluma─Źka trupa ludnice u Šarantonu pod vo─Ĺstvom Markiza de Sada, predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog doga─Ĺaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i na─Źina na koji se ona obra─Ĺuje, zbunjuju─ça suprotnost zna─Źenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su "Mara – Sad" u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine, poru─Źuju iz Instituta za umetni─Źku igru.

Svojim specifi─Źnim ┼żanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim politi─Źkim anga┼żmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom ─çe koreografi i izvo─Ĺa─Źi (studenti Instituta za umetni─Źku igru u Beogradu) ostvariti svoje vi─Ĺenje.

Predstavu izvode An─Ĺelija Jovanovi─ç, Andrijana Cveti─Źanin, Jelena Radulovi─ç, Petar Bo┼żovi─ç, Marija Tomi─ç, Nikola Pavlovi─ç, narator Teodora Suji─ç i pijanistkinja Ana Spremi─ç.

Gostovanje igra─Źa IUI Transition Dance Company Instituta za umetni─Źku igru podr┼żano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

IUI Transition dance kompanija, osnovana 2017. godinde pru┼ża priliku Master studija u oblasti plesnog performansa. Studenti Instituta za umetni─Źku igru u radu sa doma─çim i inostranim koreografima imaju priliku da iskuse ┼żivot u plesnoj kompaniji i da pored studiranja u oblasti savremene igre i performansa, eksperimentišu i poka┼żu široj publici svoja dostignu─ça na doma─çim scenama i stranim festivalima, šire─çi duh plesne umetnosti. Kompanija je internacionalna, i uz predava─Źe iz inostranstva, rad je na engleskom jeziku. Trupa se svake godine dopunjuje novim ─Źlanovima, a najbolji igra─Źi ostaju u du┼żem anga┼żmanu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE