Obrenovac, 24.08.2019

Srpska baletska predstava 'Mara - Sad' gostuje u Velenju


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 24.07.2018.
Ovaj komad Petera Vajsa predstavlja jedno groteskno uprizorenje istorijskog događaja

Foto:Promo
U okviru letnjeg Festivala Velenje 29. jula u 20:30h časova u Domu kulture biće izvedena predstava "Mara - Sad" u koreografiji Nikole Pavlovića pod mentorstvom doc. Aleksandra Nikolića u izvođenju IUI Transition Dance kompanije Instituta za umetničku igru.

Ovaj komad Petera Vajsa, kako ga predstavlja glumačka trupa ludnice u Šarantonu pod vođstvom Markiza de Sada, predstavlja groteskno uprizorenje istorijskog događaja. Hibridnost i kontradiktornost narativa, kontrastnost teme i načina na koji se ona obrađuje, zbunjujuća suprotnost značenja teksta i jezika kojim se on saopštava, uvrstili su "Mara – Sad" u jedno od najzanimljivijih dela moderne dramske baštine, poručuju iz Instituta za umetničku igru.

Svojim specifičnim žanrom (baziranim na tragikomediji i groteski), jakim političkim angažmanom i filozofskim promišljanjem o zajednici i promenama u njoj, predstavlja izvanredan poligon na kom će koreografi i izvođači (studenti Instituta za umetničku igru u Beogradu) ostvariti svoje viđenje.

Predstavu izvode Anđelija Jovanović, Andrijana Cvetičanin, Jelena Radulović, Petar Božović, Marija Tomić, Nikola Pavlović, narator Teodora Sujić i pijanistkinja Ana Spremić.

Gostovanje igrača IUI Transition Dance Company Instituta za umetničku igru podržano je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

IUI Transition dance kompanija, osnovana 2017. godinde pruža priliku Master studija u oblasti plesnog performansa. Studenti Instituta za umetničku igru u radu sa domaćim i inostranim koreografima imaju priliku da iskuse život u plesnoj kompaniji i da pored studiranja u oblasti savremene igre i performansa, eksperimentišu i pokažu široj publici svoja dostignuća na domaćim scenama i stranim festivalima, šireći duh plesne umetnosti. Kompanija je internacionalna, i uz predavače iz inostranstva, rad je na engleskom jeziku. Trupa se svake godine dopunjuje novim članovima, a najbolji igrači ostaju u dužem angažmanu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE