Obrenovac, 22.08.2019

LEPA VEST ZA LJUBITELJE DEVETE UMETNOSTI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 24.08.2018.
Asteriks posle 20 godina ponovo pred srpskim čitaocima

Foto:Printscreen
Srpski poklonici devete umetnosti, posle 20 godina, u prilici su da kupe kompletne do sada napisane i nacrtane epizode stripa o Asteriksu. Ovaj serijal o lukavim Galima iz vremena Julija Cezara obeležio je evropsku scenu stripa i više nego bilo koji drugi naslov doprineo popularizaciji devete umetnosti.

O neverovatnoj popularnosti Asteriksa govori i činjenica da je preveden na više od 100 jezika, sa prodajom od preko 370.000.000 primeraka širom sveta. Urnebesne avanture Asteriksa i Obeliksa biće objavljene u tvrdo koričenim izdanjima, velikom formatu i, naravno, punom koloru, i obuhvatiće svih 37 dosad izdatih priča.

U svakom tomu čitaoci će moći da uživaju u po tri epizode, a do kraja 2020. godine izdavačka kuća "Čarobna knjiga" će objaviti 12 tomova i sve pojedinačne epizode koje u međuvremenu budu izašle kao posebne albume u mekom povezu.

Kada je reč o prevodu, tu zaista nije bilo dileme: legendarni prevod Đorđa Dimitrijevića, uz koji su odrastale generacije ljubitelja stripa, naći će se u svim epizodama koje su dosad objavljene. Đorđe se potrudio da ponovo pregleda i dotera stare prevode, koji su sada bolji nego ikad, i tako će biti sve do 27. epizode.

Što se tiče novih epizoda, koje dosad nisu prevođene na srpski, tu će, oslanjajući se na osnove koje je utemeljio Đorđe, talenat i smisao za humor pokazati naša poznata prevoditeljka Melita Logo Milutinović, inače pasionirana ljubiteljka Asteriksa.

Starije, već objavljene epizode izlaziće hronološki. Čarobna knjiga je, međutim, odlučila da publici pruži priliku da se paralelno upozna i sa novim autorskim tandemom Feri-Konrad (Jean-Yves Ferri, Didier Conrad), koji je od 2013. preuzeo rad na Asteriksu.

Tako se već u prodaji pojavila Asteriks (knjiga 1). Do kraja leta Asteriks (knjiga 12), dakle prvi i poslednji tom, a već u septembru, u mekom povezu, album 37, "Asteriks na trci kroz Italiju", koji je objavljen u Francuskoj prošle jeseni.

Preostala dva toma sa novim epizodama, jedanaesti i deseti, izaći će uporedo sa drugim i trećim tomom. Čarobna knjiga planira da izdaje četiri toma godišnje i, naravno, sve nove epizode kad budu izlazile i u Francuskoj.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE