Obrenovac, 25.08.2019

VREME (NI)JE NA NAŠOJ STRANI


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 25.07.2018.
Predstava 'Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi' odigrana isped Muzeja Jugoslavije

Foto:ČASLAV PETROVIĆ/PROMO
"Klima je bila na našoj strani, vreme još nije! #smrtfašizmu" jedan je od najzapaženijih statusa (B.B.Pekar, tj. utisaka sa izvođenja predstave „Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi“ na platou ispred Muzeja Jugoslavije.

Baš tu ispred Muzeja Jugoslavije, na simboličnom i važnom mestu, na mestu groba jedne države i društva, petoro mladih glumaca upustilo se u pozorišni eksperiment interpretacije savremenih heroja, sa podrškom više od 1200 ljudi.

Predstava "Smrt fašizmu! O Ribarima i Slobodi", uvela je temu omladinskog aktivizma, priču porodice Ribar i Slobode Trajković, te pokušala da razume šta je zajedničko slavnoj generaciji mladih u Drugom svetskom ratu i mladima danas. Njen uspeh je u recepciji odaziva i interesovanja u uslovima isključivo usmene reklame od usta do usta.

Da li u Beogradu, u kojem takoreći više nema ulice Ivo Lola Ribar, događaj Reflektor teatra ohrabruje i revitalizuje savremeni antifašizam, kao logičan odgovor na sve prisutniju suprotnu pojavu, onu kojoj oponira? Verujemo, da, poručuju iz Reflektor teatra.

Predstava je izvedena u okviru Filmstreet festivala, pa su pre komada posetioci imali priliku da pogledaju premijeru dokumentarnog filma Ivana Stojiljkovića "Mogućnost pobune" snimanog tokom stvaranja predstave.

Film je omogućio publici da kroz mozaik mišljenja pravnika, istričara, sociologa, andragoga, aktivista i umetnika, etablirane mlađe generacije preispita današnji kapacitet revolucije i osvesti kako smo propustili naše heroje i mogućnost da iz pozitivnih istorijskih primera crpimo motivaciju za savremenu društvenu aktivnost.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE