Obrenovac, 24.08.2019

'Zaustavite Zemlju, hoću da izađem'


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 25.09.2018.
Predstava za temu ima život i stvaralaštvo pesnika Vitomira - Vita Nikolića

Foto:Promo
Na sceni “Moderna Garaža”, u petak 12. oktobra, premijerno će biti izvedena predstava "Zaustavite Zemlju, hoću da izađem” koja je autorski projekat Hadži Petra Božovića, po komadu Željka Mijanovića.

Komad Željka Mijanovića “Vito - zaustavite zemlju, hoću da izađem” ima dva lica: pesnika Vitomira Nikolića - Vita (koga igra naš istaknuti glumac Nenad Ljubišić) i načelnik UDB-e Vuk Dragović (glumac i reditelj Hadži Petar Božović).

Tema drame je skoro arhetipska: odnos pesnika i društva, sa osobenostima koje biografija ovog pesnika, ne bez razloga nazvanim najvećim Jesenjinom našeg jezika, nosi.

Posebnost ove drame pojačava činjenica da se u dijalozima ova dva lika, u zavisnosti od teme, replike često ustupaju mesto pesmama Vite Nikolića u originalu, ali autorskom, glumačkom intervencijom, tom poezijom se koristi ne samo pesnik, nego i islednik, načelnik Dragović u trenucima i kada napada, ali i kao instrument za nalaženju leka protiv gorčine zbog izneverenih sopstvenih ideala.

Vitomir Nikolić je bio autentičan pesnik, liričar sa spontanim izrazom, u čijim pesmama ima puno sete, gorčine, lične tragike i sugestivne slikovitosti.

Stalno je bio u sukobu s vlašću, odležao je neko vreme u zatvoru, ali su ga pojedinci iz te vlasti i štitili. Ponekad je Vito priređivao književne večeri u kafanama, pred brojnom publikom koju je on znao da razgali i uzbudi svojim stihovima.

Vitove pesme često se recituju u kafanskom štimungu, jer su većinom nastale za kafanskim stolom. Vito je prestao da drumuje 1994. godine ("Pustite me, pustite da odem, bez pitanja kako i zašto i dokle, drumovi uvek nekuda vode, a ja sam nomadskom glađu proklet."), a njegova poezija prihvaćena je u narodu i nastavlja da živi.

Autorski tim predstave:

Željko Mijanović - autor teksta

Hadži Petar Božović - glumac i reditelj

Nebojša Ljubišić - glumac

Igor Dunjić - kompozitor i muzičar

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE