Obrenovac, 22.08.2019

HOLOKAUST POSLE VIŠE OD 70 GODINA


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 29.01.2019.
Promocija knjige 'Graničnici sećanja: jevrejsko nasleđe i Holokaust'

Foto:Promo
Narodni muzej i Jevrejski istorijski muzej pozivaju na promociju knjige "Graničnici sećanja: jevrejsko nasleđe i Holokaust" u petak 1. februara u 17 časova u Narodnom muzeju. Na promociju se nadovezuje tribina "Antijevrejski zakoni" u organizaciji NVO "Haver Srbija".

Knjigu "Graničnici sećanja: jevrejsko nasleđe i Holokaust" kao urednice potpisuju prof. dr Nevena Daković i dr Vera Mevorah, a rezultat je zajedničkog rada 19 autora, naučnika i stručnjaka iz Srbije iz oblasti kulture, istorije, muzeologije, umetnosti i obrazovanja.

U knjizi se obrađuju ključna pitanja vezana za posmatranje Holokausta više od 70 godina nakon završetka Drugog svetskog rata: kako se društvo i država odnose prema sećanju na Holokaust u Srbiji, regionu i u svetu; kakva je veza između Holokausta i jevrejskog kulturnog i istorijskog nasleđa danas; kako se muzeji i memorijalni centari odnose prema sećanju na Holokaust i zašto je danas značajno obrazovanje o Holokaustu.

Zbornik "Graničnici sećanja" u izdanju Jevrejskog istorijskog muzeja jedan je od projekata iz prvog ciklusa finansiranja programa iz oblasti nauke, kulture i obrazovanja vezanih za Holokaust u Srbiji, sredstvima Republike Srbije na osnovu Zakona o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtava Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika.

Na promociji će govoriti dr Vera Mevorah i dr Nevena Daković, urednice zbornika, Vojislava Radovanović, direktorka Jevrejskog istorijskog muzeja, dr Milan Koljanin, istoričar Holokausta, Sonja Viličić, NVO Haver Srbija i Gordana Grabež, operativna direktorka Narodnog muzeja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE