Obrenovac, 24.08.2019

Izložba 'I ovo je Srbija' u Galeriji nauke i tehnike SANU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2018.
Izložba putopisnih fotografija 'I ovo je Srbija' mr Zorana Cvetkovića, posvećena srpskim selima, postavljena je u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Foto:Thinkstock/Ilustracija
Izložba, u organizaciji Akademijskog odbora za selo SANU, vizuelno približava i prikazuje lepe i teške teme. 

Lepe teme su predstavljene kroz fotografije putovanja do udaljenih sela i seoskih okruženja, uz nastojanje da se privlačnim i nesvakidašnjim slikama udaljenih srpskih naselja inicira optimizam. 

Izbor teških motiva, prema rečima autora, treba da, posredstvom fotografija javnih i privatnih objekata, pruži uvid u stepen očuvanosti ili devastacije graditeljskog nasleđa i pozove na društvenu akciju. 

Pored fotografija predela i seoske arhitekture, posetioci imaju priliku da vide i fotografije ljudi koje je autor sretao na svojim putovanjima kroz srpska sela. 

Prema rečima akademika Dragana Škorića, Akademijski odbor za selo SANU problemima srpskog sela bavi se već šest godina kroz naučno-stručne skupove i okrugle stolove, razmatrajući najveće probleme i dajući predloge i rešenja. 

Škorić je primetio da je Cvetković, krećući se po vrletima Srbije, zahvaljujući ljubavi prema selu i lepoti seoskog ambijenta, s namerom da sačuva uspomene na napuštene kuće i imanja, svojim foto-aparatom snimio preko 10.000 fotografija posvećenih propadanju naših sela. 

"Zajednički smo iz ove prebogate kolekcije odabrali određen broj fotografija i pripremili izložbu pod nazivom 'I ovo je Srbija'. Želja nam je da upoznamo širu javnost sa propadanjem seljana, sela, materijalnih dobara i, rečju, naše prelepe Srbije", objasnio je akademik Škorić. 

Izložba će biti otvorena do 15. juna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE