´╗┐ Izlo┼żba 'I ovo je Srbija' u Galeriji nauke i tehnike SANU

Obrenovac, 19.08.2018

Izlo┼żba 'I ovo je Srbija' u Galeriji nauke i tehnike SANU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 30.05.2018.
Izlo┼żba putopisnih fotografija 'I ovo je Srbija' mr Zorana Cvetkovi─ça, posve─çena srpskim selima, postavljena je u Galeriji nauke i tehnike SANU.

Foto:Thinkstock/Ilustracija


´╗┐

Izlo┼żba, u organizaciji Akademijskog odbora za selo SANU, vizuelno pribli┼żava i prikazuje lepe i teške teme. 

Lepe teme su predstavljene kroz fotografije putovanja do udaljenih sela i seoskih okru┼żenja, uz nastojanje da se privla─Źnim i nesvakidašnjim slikama udaljenih srpskih naselja inicira optimizam. 

Izbor teških motiva, prema re─Źima autora, treba da, posredstvom fotografija javnih i privatnih objekata, pru┼żi uvid u stepen o─Źuvanosti ili devastacije graditeljskog nasle─Ĺa i pozove na društvenu akciju. 

Pored fotografija predela i seoske arhitekture, posetioci imaju priliku da vide i fotografije ljudi koje je autor sretao na svojim putovanjima kroz srpska sela. 

Prema re─Źima akademika Dragana Škori─ça, Akademijski odbor za selo SANU problemima srpskog sela bavi se ve─ç šest godina kroz nau─Źno-stru─Źne skupove i okrugle stolove, razmatraju─çi najve─çe probleme i daju─çi predloge i rešenja. 

Škori─ç je primetio da je Cvetkovi─ç, kre─çu─çi se po vrletima Srbije, zahvaljuju─çi ljubavi prema selu i lepoti seoskog ambijenta, s namerom da sa─Źuva uspomene na napuštene ku─çe i imanja, svojim foto-aparatom snimio preko 10.000 fotografija posve─çenih propadanju naših sela. 

"Zajedni─Źki smo iz ove prebogate kolekcije odabrali odre─Ĺen broj fotografija i pripremili izlo┼żbu pod nazivom 'I ovo je Srbija'. ┼Żelja nam je da upoznamo širu javnost sa propadanjem seljana, sela, materijalnih dobara i, re─Źju, naše prelepe Srbije", objasnio je akademik Škori─ç. 

Izlo┼żba ─çe biti otvorena do 15. juna.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE