Obrenovac, 14.07.2020

PREVELIKI RIZIK (VIDEO)


Izvor: City Magazine,Lokalne novine | Obrenovac, 01.07.2019.
Dizni je obustavio produkciju jednog od najlepših filmova

Foto:Darek Zabrocki
Reditelj Ves Bol potrošio je godinu i po dana da bi uspešno preneo strip „Mouse Guard“ na veliko platno, a sada je primoran da sve što je uradio rasipa po internetu. Sa svojim kreativnim timom, napravio je fantastične modele, ilustracije i demo snimke. Nažalost, ništa nije vredelo. Čak ni 170 miliona dolara obezbeđenog novca. Samo dve nedelje pre početka snimanja studio Dizni pojavio se niotkuda i obustavio produkciju.

U martu ove godine Dizni je kupio studio Foks, pod čijim okriljem je Mouse Guard dobio zeleno svetlo za realizaciju. Film se posle toga nije uklapao u stremljenja novih vlasnika, koji su imali sopstvene avanture, realizovane na sličan način (The Lion King, na primer). Mouse Guard je originalno osmislio strip autor Dejvid Pitersen, a njegova priča o miševima u izmaštanom srednjovekovnom svetu dvaput je dobila nagradu Ajsner, jednu od najcenjenijih u svetu devete umetnosti. Popularno se opisuje kao Game of Thrones bez ljudi i prati bratstvo miševa koje se zaklelo da će štititi svoje sunarodnike.

Filmska verzija trebalo je da bude urađena kompjuterskom tehnologijom sa zavidnim finalnim rezultatom. Demo snimak koji je Bol nedavno podelio na internetu, iako izgleda magično, predstavlja samo koncept. „Dok je vizuelni kvalitet [snimka] impresivan važno je istaći da je njegova namena samo da ilustruje ‘osećaj’ filma, a ne kako bi film izgledao. Sve bi na kraju bilo poslato u Vetu Digital da bude rekreirano najsavremenijom fotorealističnom kompjuterskom obradom“, napisao je reditelj.

Spomenuta novozelandska kuća Veta Digital proslavila se specijalnim efektima koje je uradila za trilogiju The Lord of the Rings i mnoge druge blokbastere. Mouse Guard nije zaostajao ni kada je reč o glumačkoj podeli. Kompjuterskim beleženjem izraza lica i pokreta tela Idris Elba (Luther) je trebalo da glumi bivšeg mišjeg heroja koji je pogrešno smatran mrtvim, Endi Serkis (Black Panther) kovača koji je izdao bratstvo, Samson Kajo(Timewasters) odmetnika teške naravi, a Tomas Brodi Sangster (Game of Thrones) novopridošlicu u red.

Prošlo je, međutim, nešto više od dva meseca otkako je Dizni odustao od snimanja i glumci će verovatno nastaviti svojim putem. Bol je za to vreme pokušao da pronađe podršku na drugim mestima. Postao je zapažen zahvaljujući filmskoj adaptaciji romana The Maze Runner, trilogiji koja je u bioskopima zaradila više od milijardu dolara, tako da je postojala nada da će sa moćnim producentima (Met Rivs, Ros Riči i Stiven Kristi) udomiti miševe pod okriljem novog studija, koji bi bio dovoljno hrabar da preuzme projekat. Nije uspeo.

„Da, nažalost, tačno je. Naš film Mouse Guard je mrtav. Izgleda da je preveliki rizik. Stvarno je šteta. Imali smo nešto posebno“, napisao je na Tviteru, zahvalio se saradnicima i podelio tužan snimak praznog poslovnog prostora sa mnoštvom ilustracija i modela koji neće biti iskorišćeni. U želji da se deo javnosti upozna sa mukotrpno obavljenim poslom scenarista Geri Vita (The Book of Eli) podelio je prvu verziju scenarija, dok se razotkrivanju materijala pridružio i konceptualni umetnik Darek Zabrocki (Robin Hood).

Da li je ovo zaista oproštaj ili pokušaj da se stvori dovoljno jaka baza obožavatelja koja bi promenila mišljenje nekog od glavešina studija ostaje da se vidi. Demo snimak i snimak kancelarija u kojima je film razvijan sada se uklanjaju sa interneta, čime se nagoveštava ili da je reditelj dobio prekor zbog deljenja materijala, ili da je novi rasplet događaja na pomolu.

Ne bi trebalo zaboraviti da su donekle slične postupke imali reditelj Tim Miler i glumac Rajan Rejnolds, kada su nailazili na prepreke da snime film Deadpool. Godine 2014. na internet je „procureo“ njihov test snimak i izazvao toliko dobru reakciju da je studio promenio negativno mišljenje i zaigrao na kartu nepristojnog superheroja. Rizik se tada višestruko isplatio.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE