Obrenovac, 25.06.2019

ŠTA ĆE NAM SVE RAZOTKRITI 'SENKE NAD BALKANOM 2'?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 02.01.2019.
Ovo su tri najveće istorijske tajne...

Foto:Printscreen
Sve one koji nestrpljivo čekaju nastavak serije "Senke nad Balkanom", ovo će učiniti još nestrpljivijima. Dragan Bjelogrlić otkrio je tri velike tajne u drugom delu popularnih "Senki". Pa da krenemo redom.

UBISTVO KRALJA ALEKSANDRA

Tokom školovanja učili smo da su ubistvo kralja Aleksandra izvele ustaše i VMRO. Radeći na velikoj priči za scenario "Senki nad Balkanom", veliki deo smo posvetili proučavanju svih detalja oko atentata na kralja Aleksandra, koji je splet izuzetno složenih političkih okolnosti. Ustaše i VMRO bili su samo puki izvršitelji opasne političke igre "visokog nivoa" u koju su umešani nacisti (Italijani i Nemci), jedan deo francuske tajne službe i Kominterna.

Cilj ove međunarodne zavere nije bio samo kralj već i francuski ministar inostranih poslova Bartu, koji je radio na približavanju Kraljevine Jugoslavije sa SSSR-om. Odluka kralja Aleksandra da ne prizna SSSR je definitivno pečatirala sudbinu jugoslovenskog suverena.

ŽRNOV

Malo je poznato da je na vrhu planine Avala postojala prilično dobro očuvana srednjovekovna tvrđava Žrnov, koju je na ostacima antičkog grada podigao despot Stefan Lazarević. Odluka kralja Aleksandra da je sruši i da na njenom mestu podigne Spomenik neznanom junaku Ivana Meštrovića izazvala je nezadovoljstvo u srpskom narodu i tumačena je kao njegov "raskid sa srpskim nasleđem u zamenu za jugoslovenstvo"

Verovalo se da je tim činom kralj oskrnavio svetinju i da će ga stići kazna.

SOLUNSKI PROCES

Jedan od najkontraverznijih političkih događaja Velikog rata. Pred sam proboj Solunskog fronta sudski proces u Solunu u kome je trebalo da se sudi ratnim profiterima i političkih mešetarima, dobija "kopernikanski obrt". Pripadnici organizacije "Crna ruka" sa Apisom na čelu, po austrijskom ultimatumu, bivaju osuđeni za pokušaj zavere protiv kralja.

Ovi istorijski fakti ubačeni u fiktivni iskreirani svet mašte, iskombinovani sa fiktivnim događajima i likovima, činiće okosnicu druge sezone serije "Senke nad Balkanom".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE