Obrenovac, 22.05.2019

Počinje West Etnology Fest


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 03.07.2018.
Od 4. do 6. jula održaće se u Beogradu, pod pokroviteljstvom stambeno-poslovnog kompleksa West 65, drugi West Etnology Fest

Foto:Printscreen
Autor festivala Goga Grubješić, ispred kreativne agencije SuperStarCulture, postavila je i osmislila Etnology Fest kao mini festival internacionalnog karaktera, koji kroz raznovrsne forme izražavanja: modne revije, izložbe, rukotvorine, dokumentarne filmove, radionice i predavanja uvaženih predavača, pokazuje značaj i važnost inspiracije nematerijalnim kulturnim nasleđem, kao i njenu kontinuiranu prisutnost u savremenom društvu kroz modernu umetnost i nove generacije. 

West Etnology Fest svečano će, 4. jula u Etnografskom muzeju, u saradnji sa Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, otvoriti jedinstvena revija narodnih nošnji i kostima nacionalnih manjina Republike Srbije “Ethno Couture”. 

Sve nošnje ove unikatne kolekcije pripadaju bogatom fundusu kostima, koje čuva i sistematizuje Ansambl narodnih igara i pesama Srbije “Kolo”. Učešćem na ovom festivalu, uz mini koncert “Kola” obeležiće se i 70 godina njihovog rada. U nastavku večeri, kao odličan primer da tradicija živi kroz nove generacije, biće prikazana mini modna kolekcija “Opančareva Kći”. 

Pored pomenutog programa, gosti West Etnology Fest-a moći će da uživaju u muzičkom multimedijalnom etno performansu Simonide Stanković i japanskog studenta Taro Kadooka na gajdama kao i majstorima frule Svetozara Šutića i Jelisavete Šutić. 

Drugi dan West Etnology Fest-a (5. jul), rezervisan je za specijalnog gosta festivala, velikog ruskog modnog kreatora Vjačeslava Slavu Zajceva, koji će održati ekskluzivnu reviju u modernom Stambeno-poslovnom kompleksu West 65. 

Ovog puta Maestro će prikazati raskošnu kolekciju inspirisanu kreativnim potencijalima indijskih sarija, urađenu od najfinije svile i ukrašenu ornamentima i zlatnim vezom. Kreator kojeg zovu i “Crveni Dior” prikazaće na West Etnology Fest-u i deo svoje ranije kolekcije inspirisane ruskim folklorom. 

Poslednjeg dana festivala, 6. jula u 18 časova, u Art bioskopu Etnografskog muzeja, izuzetan MasterClass o nacionalnom kostimu Turkmenistana održaće Hudajberdijeva Korpagulj Aširovna, bivši profesor u Turkmenskom Politehničkom institutu na katedri “Tehnologija i modeliranje tekstilnih proizvoda”, članica Udruženja majstora zanata Moskve. 

Učešće na festivalu posvećuje svojoj učenici, dobitnici glavne nagrade na takmičenju dizajnera „ETNO ERATO-2012“ u Moskvi Morali Dodanovoj, koja je poginula u saobraćajnoj nesreći 2016. 

MasterClass je otvoren i besplatan za posetioce.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE