Obrenovac, 25.06.2019

SVETSKA PREMIJERA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 04.12.2018.
Opera 'SEDRA' 17. decembra u Beogradu

Foto:Promo
Povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, udruženje "Hor Kraljica Marija" organizuje svetsku premijeru nove nacionalne opere "Sedra", adptirane za koncertno izvođenje.

Premijera će biti održana u ponedeljak, 17. decembra, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu, 18. decembra u Sinagogi, u Novom Sadu i 23. decembra u Banskom dvoru, u Banjaluci.

Projekat je od velikog nacionalnog značaja za razvoj srpskog muzičkog stvaralaštva i srpske kulturne baštine.

- U projekatu "Sedra" prikazan je vekovni progon i stradanje srpskog naroda, progoni koji su se odvijali za vreme turske i austrougarske vladavine, koji se nastavljaju kroz Prvi i Drugi svetski rat, zaključno sa ratom devedesetih godina prošlog veka, kao i povratak Srba na njihovo ognjište. To je istorijsko – muzički prikaz progona i stradanja srpskog naroda kroz vekove sa porukom da su mir, praštanje i vera, snaga jednog naroda – ističu organizatori.

Kompozitor muzičko-scenskog spektakla "Sedra" je Miroljub Aranđelović Rasinski, dobitnik Vukove nagrade i mnogih drugih nacionalnih priznanja. Libreto je napisala Milanka Berković, na osnovu ideje doktora Vlada Batnožića.

Od operskih umetnika na premijeri će nastupiti Tanja Andrijić sopran, Nataša Jović – Trivić mecosopran, Vuk Zekić bariton, Vanja Biserčić tenor, orkestar "Beogradski simfoničari" netipičnog sastava – a duo, pod dirigentskom palicom Radana Jovanovića, i kamerni hor „Beogradski vokalni ansambl“ koji priprema Olga Milićević. Naratori su glumci: Nebojša Dugalić i Nebojša Kundačina.

Karte za premijeru su u prodaji na blagajni Kolarca i na prodajnim mestima Eventima.

Podršku realizaciji projekta pružilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE