Obrenovac, 22.08.2019

PRVI PUT U BEOGRADU


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 05.10.2018.
Čuveni ansambl Šarun na Bemusu 14. oktobra

Foto:Thinkstock
Ovaj kamerni sastav čine solisti Berlinske filharmonije u formaciji okteta, okupljeni pod imenom velikog arhitekte Hansa Šaruna, koji je projektovao zgradu Berlinske filharmonije, koja se danas smatra remek-delom posleratne arhitekture i akustičke tehnologije.

Ovi muzičari možda najznačajnijeg orkestra na svetu na isti način šire ideal Šaruna – svesnost o tradiciji u sintezi sa inovacijom i novim pristupima umetničkoj komunikaciji!

Ansambl Šarun osnovali su 1983. godine članovi Berlinske filharmonije. Sa svojim širokim repertoarom, koji se proteže od perioda baroka, klasike i romantizma, sve do savremenih dela, ansambl Šarun osvaja publiku u Evropi i dalje, već više od četvrtinu veka.

Inovativni program, rafinirana tonska kultura i nadahnuta interpretacija, neki su od zaštitnih znakova ansambla, koji nastupa u različitim instrumentalnim kombinacijama. Stalna baza ansambla Šarun je klasičan oktet - klarinet, fagot, horna, dve violine, viola, violončelo i kontrabas.

Za potrebe nastupa ansambl uvodi dodatne instrumentaliste, kao i znamenite dirigente. Ansambl Šarun je pripremao i izvodio programe pod upravom Klaudija Abada, ser Sajmona Retla, Danijela Barenbojma i Pjera Buleza, a sarađivali su i sa pevačima kao što su Tomas Kvasthof, Sajmon Kinlisajd i Barbara Hanigan.

Glavni umetnički cilj ansambla Šarun je spajanje tradicije i moderne. Ansambl je premijerno izveo mnoga dela 20. i 21. veka, a jednaku pažnju posvećuje interpretacijama dela prošlih epoha.

Stožeri njihovog repertoara su Oktet D 803 Franca Šuberta, sa kojim su debitovali 1983. godine i Septet Op. 20 Ludviga van Betovena. Održavanje aktivnog kontakta sa savremenim kompozitorima jedna je od najvažnijih interesnih tačaka ovog sastava, još od njegovog osnivanja - Đerđ Ligeti, Hans Verner Hence, Pjer Bulez, Đerđ Kurtag i Volfgang Rim pratili su sastav na njegovom umetničkom putu, kao i kompozitori mlađe generacije kao što su Jerg Vidman i Matijas Pinčer.

Ulaznice za ovaj koncert dostupne su na blagajni Kolarčeve zadužbine po ceni od 1200, 1500 i 1800 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE