Obrenovac, 24.05.2019

MOST IZMEĐU SLOVENAČKIH I SRPSKIH LJUBITELJA FILMA


Izvor: Headliner.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.12.2018.
Dani slovenačkog filma od 11. do 14. decembra u pet gradova Srbije

Foto:Promo
Dani slovenačkog filma u organizaciji Društva Slovenaca Sava iz Beograda, ove godine se održavaju četvrti put, u pet gradova u Srbiji: Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Vršcu i Nišu.

Manifestacija će srpskom gledalištu otvoriti pogled ka temama i motivima prepoznatljivim u obe bivše jugoslovenske republike.

Posetioci u Beogradu će od utorka 11. decembra do petka 14. decembra u zgradi Jugoslovenske kinoteke (Uzun Mirkova 7) imati priliku da pogledaju osam dugometražnih i osam kratkih dokumentarnih i igranih filmova novije slovenačke produkcije.

Cilj ove filmske manifestacije jeste da se predstave autori i njihova ostvarenja kao i da se preko kontakta sa publikom i okruglih stolova uspostavi most za unapređenje saradnje i razumevanja između slovenačkih i srpskih stvaralaca i ljubitelja filma.

Reviju filmova u Jugoslovenskoj kinoteci otvoriće film “Cankar”, reditelja Amira Muratovića, pobednički film na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu.

Ovaj film, posvećen znamenitom slovenačkom književniku i narodnom tribunu Ivanu Cankaru, biće istog dana premijerno prikazan i u Ljubljani na RTV Slovenija, jer je to dan obeležavanja 100-godišnjice njegove smrti (11. 12. 1918).

U filmu je predstavljen savremen pogled na život i stvaralaštvo ovog pisca, rodonačelnika moderne književnosti i duhovnog putokaza u prelaznim vremenima između dva veka, tokom propasti jedne i nastajanja nove države.

Projekcije filmova su besplatne, a manifestacija obuhvata i prateće sadržaje: izložbu, okrugle stolove, tribinu i radionicu filmske montaže.

Tema ovogodišnjeg Okruglog stola su Literarni velikani na filmu i televiziji, a u seminarskoj sali kinoteke srešće se autori filma o Cankaru sa kolegama iz RTS-a i tvorcima filma o Petru Kočiću.

Ovogodišnja Tribina posvećena je saradnji na planu scenarija između dve kinematografije. Izložba će biti posvećena snimateljskom doajenu Ivi Belecu, a nakon njenog otvaranja biće prikazana digitalizovana kopija prvog slovenačkog igranog filma “Na svojoj zemlji”, snimljenog 1948. u režiji Franca Štiglica, u kome je kao kamerman učestvovao i Belec.

Stručnu radionicu namenjenu studentima FDU vodiće Zlatjan Čučkov, ovogodišnji dobitnik Vesne za montažu filma "Koliko se voliš". Organizator radionice je Dino Dolničar, docent na katedri za montažu zvuka pri FDU.

U Jugoslovenskoj kinoteci na programu je na više festivala nagrađeni film “Rudar” rediteljke Hane Silak, koji govori o preispitivanju zatamnjene prošlosti, zatim film o mladalačkom avanturizmu “Pođi sa mnom”  Igora Šterka, dobitnika Vesne, kao i opšte prihvaćena komedija “Buđenje” reditelja Petera Bratuše.

Preokupacije slovenačkih autora su i marginalne skupine, kao u filmu “Koliko se voliš” rediteljke Nine Blažin, koji govori o paru beskućnika, dobitnice Vesne, i film “Odrastanje”, koji prikazuje žene u borbi za pravo sklapanja istopolnih zajednica, rediteljskog para S. Gačića i D. Menceja.

Filmovi sa glavnog programa biće u istom periodu prikazani u Nišu, Vršcu i Novom Sadu, dok će u Pančevu festival početi u petak, 14. i trajati do utorka, 18. decembra.

Uoči revije, od 6. do 8. decembra biće prikazana dva dugometražna dokumentarna i izbor kratkih filmova u Domu kulture studentski grad.

U ovom programu učestvuju Janez Burger, reditelj filma “Tribuna-veseli otpor” i Milena Olip, rediteljka filma “Sine legibus-putevima” 1976. Program vodi Vladimir Šojat.

Manifestaciju podržavaju Filmski centar Slovenije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Ured za Slovence u okruženju i u svetu Republike Slovenije, Nacionalni svet slovenske nacionalne manjine Republike Srbije, Jugoslovenska kinoteka u Beogradu i Slovenska kinoteka u Ljubljani.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE