Obrenovac, 25.06.2019

FILM MILE TURAJLIĆ NAJBOLJI PO NJUJORKERU


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 09.12.2018.
Druga strana svega na listi najuspešnijih ostvarenja u 2018. godini!

Foto:Promo
Film "Druga strana svega" Mile Turajlić američki magazin Njujorker uvrstio je među najbolja ostvarenja u 2018. godini. Publika širom sveta na isti način kao i u domovini prihvatila je priču o jednim vratima koja su decenijama zaključana, prozoru kroz koji puca pogled na ulicu, vremenu i istoriji Beograda koji na ulicama traži promenu vlasti.

"Dokumentarni film o Srbijanki Turajlić, istaknutom protivniku politike Slobodana Miloševića i njegovog respresivnog i genocidnog postjugoslovenskog režima. Film je režirala njena ćerka, a glavna tema dokumentarca je politička istorija njihovog porodičnog doma", piše u kritici Njujorkera.

Film "Druga strana sveta" osvojio je već više od 20 nagrada, ali i nominaciju za film godine Lux, koju dodeljuje Evropski parlament za najzapaženiji i najznačajniji evropski film.

"Nagrade na festivalima za mene su neočekivani uspeh. Ovo je dokumentarni film koji o srpskoj istoriji govori kroz priču moje porodice, zbog čega mi je još značajnije. Drago mi je što su se ljudi emotivno povezali s filmom", rekla je jednom prilikom Mila, ukazujući da mlađe generacije ne zanima politika.

"Mladi se sve više isključuju iz političkog života i dešavanja, ne žele ni da čuju šta se događa oko njih, zatvaraju se. Ne žele da slušaju vesti, niti da čitaju novine, ali možda ih baš film natera da se zamisle i zapitaju i osvrnu oko sebe".

Film "Druga strana svega" rediteljka je sama osmislila, režirala i snimila, a prošle godine je dobila glavnu nagradu na IDFA festivalu u Amsterdamu. Prva je autorka iz Srbije čije je film producirao HBO i stavio na svoju platformu.

Mila Turajlić trenutno priprema svoj novi film, a vest o nagradi zatekla ju je u Americi. Karijeru je započela u inostranstvu, počevši od Londona, gde je živela u svojim dvadesetim, da bi se potom preselila u Los Anđeles, a onda u Meksiko, a trenutno su joj baza Francuska i Pariz.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE