Obrenovac, 25.04.2019

Među 250 najboljih filmova svih vremena našao se samo jedan iz Srbije


Izvor: Noizz.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2018.
Nova mapa koju je objavio portal za ocenjivanje filmova IMDb istražuje iz kojih zemalja dolazi 250 najbolje ocenjenih filmova svih vremena. Naravno, iako većina filmova dolazi iz SAD, na listi se našao jedan iz Srbije

Foto:IMDb
Iako ste možda pomislili da je su pitanju "Maratonci" ili "Ko to tamo peva", radi se o nešto novijem ostvarenju iz 1995.

U pitanju je film "Underground", režisera Emira Kusturice koji se nalazi na 223. mestu. Lista obiluje predobrim filmovima, pa je uvek dobar trenutak da ponovo pogledamo "Podzemlje", film koji ne stari.

Pogledajte mapu najboljih filmova:

Kusturica je pred početak prikazivanja ovog kultnog ostvarenja u Parizu, objasnio kako je došao na ideju da snimi "Podzemlje": "To se dogodilo paralelno sa događajima koji su se odvijali u mojoj zemlji. Međutim, došao sam do sižea ove radnje mnogo pre nego što je počeo rat. U stvari, preživljavao sam u sebi jugoslovensku krizu od mojih početaka bavljenja filmom. Dobro sam poznavao književnika Dušana Kovačevića. Sastali smo se više puta i ja sam mu govorio: 'Zašto ne bismo adaptirali za film tu veličanstvenu ideju iz jednog od tvojih komada u kojem se ljudima manipuliše i u kojem oni žive u podrumu?'"

Britanski filmski institut proglasio je film "Underground" Emira Kusturice za najbolji balkanski film ikada snimljen, mada ni počasno 223 mesto nije loše.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE