Obrenovac, 22.10.2019

IZ PARIZA U RODNI GRAD


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 12.02.2019.
MATE ĐORĐEVIĆ - Posle četiri godine izložba u Beogradu

Foto:Promo
Umetnik koji živi između Beograda i Pariza predstaviće se radovima nastalim između 2017. i 2019. godine.

Na izložbi pod nazivom "Katibasis" u beogradaskoj "Galeriji 73" (14. do 26. februara) slikar Mate Đorđević izlaže uglavnom velika platna, kolaže i crteže koji su nastali u Francuskoj.

- Kuriozitet je da je ovo moja prva samostalna izložba na teritoriji Beograda posle četri godine i malo sam ponosan, ali samo malo, na to da sam živ, zdrav i radan - kaže Đorđević koji je rođen u našem glavnom gradu 1983. godine.

Govoreći o svojim radovima i nazivu izložbe Đorđević ističe:

"Čovek je istisnuta životinja, i to trebamo da znamo. Mi smo se skoro podigli sa tla kao četvoronošci, poput nekih mali zveri, kakvi još uvek jesmo u suštini, i to ja čupam pa stavljam na ove skalamerije od slika. A naziv izložbe je samo prilepljen kao čiodom. U mitskom smislu ima veze sa psihologijom, poezijom, mitovima, doduše to je i vojni izraz, pa je jednostavno poslužio pod značenjem podzemnog sveta. Taj svet koji se gaji pod nečijim kolenima, a pošto svako gaji malog tiranina u sebi, meni je bilo prikladno da to i takvo mišljenje iznesem na videlo u obliku ovih radova".

Otvaranje izložbe "Katibasis" je 14. februara u 19 časova. Nakon "Galerije 73" izložba se seli u Sombor, potom sledi Pančevo, pa povratak u Beograd u Kuću legata. Izložbu tekstualno prati odlomak poeme T. S. Eliota "Šuplji ljudi" i deo eseja Muharema Buzdulja "Potrebno je upoznati noć".

Mate Đorđević dobitnik je Nagarade za crtež "Vladimir Veličković", tri puta je nagrađivan od Francuske Akademije nauka i umetnosti. Dobitnik je nagrade za crtež u Ostenu (Makedonija), nagrade za slikarstvo Likovna jesen "Milan Konjović"...

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE