Obrenovac, 25.04.2019

KULTURA U TRI REČI


Izvor: Novosti.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 13.08.2018.
Bogat program jubilarnih Raških duhovnih svečanosti. Pred publikom promocije, koncerti, predstave...

Foto:Promo
Slogan ovogodišnjih, 25. Raških duhovnih svečanosti - Kultura u tri reči, na najbolji način pokazuje ono što već četvrt veka čini suštinu naše manifestacije, a to je promocija najrazličitijih vidova kulture i umetnosti čiji je osnovni zajednički imenitelj - kvalitet - kaže, za "Novosti", Nikša Barlov, umetnički direktor svečanosti, koje će biti održane od 15. pa do 22. avgusta kada će na Gradskom trgu u Raškoj biti upriličen veliki koncert "Bijelog dugmeta".

- U godini jubileja, pripremili smo veoma bogat i raznovrstan program koji će obeležiti promocije knjiga, koncerti, izložbe, pozorišne predstave, predavanja, tribine, programi za decu, a našu publiku očekuju dešavanja na nekoliko lokacija, u tri termina - ističe Barlov. - Negujući ono najbolje što srpska kulturna scena ima da ponudi, trudili smo se da se na našoj manifestaciji nađu i vrhunska ostvarenja drugih kultura, tako da ćemo u muzičkom delu programa imati priliku da čujemo goste iz Rusije, SAD, Južne Koreje, Mađarske i Grčke.

Praznik Raških duhovnih svečanosti uveličaće i: Svetislav Božić, Rade Šerbedžija, Miroslav Tadić, Nebojša Bradić, Zoran Paunović, Slavimir Stojanović Futro, Svetlana Bojković, Predrag Ejdus, Ana Đorđević, Nemanja Milenković, Vule Žurić, Zoran Hamović...

Po tradiciji, najsvečaniji trenutak je dodela priznanja "Stefan Prvovenčani" koje se na Raškim duhovnim svečanostima dodeljuje za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi.

Manifestacija, koju organizuju Centar za kulturu "Gradac" i Turistička organizacija Raške, uz podršku Opštine Raška kao generalnog pokrovitelja, "zvanično" se otvara 16. avgusta u Domu kulture pozdravnom rečju predsednika Opštine Ignjata Rakitića. Nakon toga će svečanu besedu naslovljenu "Sećanja koja ne blede" održati akademik, kompozitor Svetislav Božić, prvi dobitnik priznanja "Stefan Prvovenčani", a svečanost će upotpuniti nastup Radeta Šerbedžije sa gitaristom Miroslavom Tadićem i violinistkinjom Ivet Holcvart.

Drugi dan Svečanosti proteći će mahom u znaku Futra, koji će predstaviti prvu slikovnicu iz serijala o devojčici Singi Lumba a potom govoriti i o svojoj profesiji - dizajnu. U subotu će biti prikazan crtani film "Ježeva kućica" i predstavljen Žurićev "Roman bez ormana", ali i "Knjige za Ljudmilu" Milisava Savića, "Izuzetni parovi Srbije 20. i 21. veka", uz izvođenje predstave "Banović Strahinja" koju je Bradić režirao po Mihizovom tekstu.

Poslednji dan programa otvoriće nedeljno matine-izvođenje pozorišne igre "Mašta može svašta", da bi nakon promocije knjige "Doba heroja" jubilarne Svečanosti bile zaključene svečanom dodelom priznanja "Stefan Prvovenčani" za 2018. godinu i nastupom gostiju iz Grčke, Jorgos Jorgopulos kvarteta.

KONCERT PRE OTVARANjA

Koncert duhovne muzike u Domu kulture u sredu, 15. avgusta, prethodi zvaničnom otvaranju svečanosti, baš kao i otvaranje izložbe radova sa 17. saziva Međunarodne likovne kolonije "Akademija Jelena Anžujska" u Galeriji Centra za kulturu "Gradac", iste večeri.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE