Obrenovac, 26.04.2019

'Trgni se! Poezija'


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 14.05.2018.
Beogradski festival poezije i knjige 'Trgni se! Poezija!' biće održan od 17. do 23. maja u Beogradu, Novom Sadu, Čačku i Kragujevcu, najavili u organizatori na konferenciji za medije u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda.

Foto:Printscreen
Direktorka Biblioteke grada Beograda Jasmina Ninkov na početku konferencije izrazila je zadovoljstvo što se festival po 12. put održava, naglasivši da je ovo prilika za sve Beograđane i turiste koji su u ovom trenutku u Beogradu da čuju brojne strane jezike i da uživaju u poeziji.

Direktor festivala Dejan Matić predstavio je organizacioni tim, donatore, pokrovitelje i prijatelje festivala i najavio program.

Slogan ovogodišnjeg festivala je "Da li si ti blesak", po stihovima pesnika Aleksandra Ristovića, kome će biti posvećen omaž povodom 85 godina od rođenja.

On je napomenuo i kako će festival ove godine, za razliku od prethodnih, trajati sedam dana i odvijati se u četiri grada u Srbiji.

Biljana Pajić iz Goethe-instituta izjavila je kako je Goethe-institut od ove godine uspostavio saradnju sa festivalom, prepoznatljiv značaj i vrednost jedne takve manifestacije.

Koordinatorka festivala Aleksandra Milanović najavila je učesnike festivala i nove knjige koje će biti predstavljene u festivalskim danima.

Na festivalu će učestvovati preko 50 pesnika, prevodilaca i umetnika iz više od 15 zemalja, među kojima su: Imanuel Mifsud, malteški autor koji je nagrađen Evropskom nagradom za književnost, i koji će u festivalskim danima predstaviti svoju poeziju i roman "Juta Hajm", Brane Senegačnik iz Slovenije, čija je zbirka "Tišina i druge pesme" objavljena prošle godine u Trećem Trgu, i Kirjakos Haralambidis, najznačajniji pesnik sa Kipra.

Njegova pesnička knjiga "Carujuća Famagusta" takođe je objavljena u Trećem Trgu, a njen prevod je deo projekta "Grčka književnost sa Kipra na srpskom jeziku" podržanog od strane Kreativne Evrope.

Pored njih, gosti će biti i Paskal Peti, Balaš Seleši, Lidija Štajnbaher, Mili Đukić, Hrvoje Tutek i brojni drugi pesnici iz Srbije, regiona i Evrope.

Kao i prethodnih godina, program festivala će obuhvatiti čitanje poezije domaćih i stranih autora, razgovore sa pesnicima i prevodiocima, poeziju za srednjoškolce i studente, ali i izložbu i degustaciju jela inspirisanih poezijom.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE