Obrenovac, 26.04.2019

Projekat Kabinet Jugoslavija na sedam lokacija


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2018.
Manifestacija će trajati do 20. maja i obuhvatiće Nacionalnu nedelju muzeja, Evropski dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja (19. maj)

Foto:Thinkstock/Ilustracij
Obeležavanje sto godina od formiranja jugoslovenske države Muzej Jugoslavije otpočelo je juče projektom Kabinet Jugoslavija u saradnji sa partnerskim ustanovama kulture, u okviru manifestacije Muzeji za 10, koja ove godine ima temu Hiperpovezani muzeji, novi pristupi, nova publika, saopštili su iz Muzeja Jugoslavije.

Manifestacija će trajati do 20. maja i obuhvatiće Nacionalnu nedelju muzeja, Evropski dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja (19. maj). 

Autori projekta Kabinet Jugoslavija su: Momo Cvijović, muzejski savetnik, Miloš Bogdanović, kustos, i Ana Radić, saradnica za odnose sa javnošću. 

Odabir predmeta izveden je tako da prikaže vrednost eksponata Muzeja Jugoslavije, koji mogu biti i važni delovi kolekcija drugih muzeja. 

Tokom manifestacije u projektu učestvuju Muzej savremene umetnosti u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja, Muzej Ive Andrića, Jevrejski istorijski muzej, Prirodnjački muzej u Beogradu, Muzej primenjene umetnosti i Ministarstvo unutrašnjih poslova u okviru izložbe Istorija policije u Srbiji u Galeriji. 

Između ostalog publika će moći da vidi snimak Muzeja savremene umetnosti u izgradnji, iz juna 1963. godine, koji je fotografisao Josip Broz Tito prilikom putovanja brodom Krajina sa predsednikom Indonezije, Ahmetom Sukarnom. 

Zatim prepisku između Vuka Karadžića i Isidora Stojanovića, rektora Beogradskog liceja, iz 1833. godine. Biće izložena i knjiga Travnička hronika, iz fonda Biblioteke celina Josipa Broza Tita, na arapskom jeziku, iz 1964. godine, koju je preveo dr Sami Durubi, sirijski političar, diplomata, pisac, prevodilac i sirijski ambasador u Jugoslaviji, Brazilu i Maroku. 

Posebnu pažnju publike privući će zbirka od 11 minerala i kristala među kojima su rodohrozit, barit, kristal gips, pseudomorfoza na kvarcu, galenit, siderit, upakovanih u specijalno ručno izrađenu vitrinu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE