Obrenovac, 22.04.2019

Viteški festival od 24. avgusta u manastiru Manasija


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 15.08.2018.
Međunarodni viteški festival 'Despot Stefan Lazarević - Just out Manasija' biće održan od 24. do 26. avgusta i posvećen jubileju - 600 godina manastira Manasija

Foto:Printscreen
Već četvrtu godinu za redom ova manifestacija promoviše srpsku kulturu i baštinu, uz učešće brojnih umetnika i viteških trupa iz Evrope i sveta.

Pored demonstracija viteškog umeća, degustacije srednjevekovne hrane i pića, predstavljanja srednjevekovnih zanata, bogatog kulturno-umetničkog programa uz pesmu i igru, posetioci će biti u mogućnosti da prošetaju i kroz viteško selo kako bi se upoznali sa srednjovekovnim načinom života, oruđem i oružjem te epohe.

Za najmlađu publiku u okviru viteškog sela biće organizovano i mnoštvo radionica (slikarska, grnčarska, mačevalačka, streličarska, itd.).

Broj učesnika pod srednjovekovnim oklopom svake godine raste.

Prošle godine je nastupilo 400 boraca, a ove se očekuje 500 učesnika.

Pored domaćih predstavnika, na turniru će biti trupe iz više od 20 evropskih zemalja, koje će kroz defile i demonstraciju veština prikazati svoje srednjevekovno nasleđe.

Posetioci festivala će imati priliku premijerno da vide igrano-dokumentarni film o despotu Stefanu Lazareviću "Naučiti mrak da sija".

Više od 150.000 ljudi je posetilo manastir Manasiju i festival prethodne tri godine, a o festivalu su pisali londonski "Telegraph", omanski "Times", a portal MSN je scene sa borilišta iz Manasije uporedio sa serijom "Igra prestola", dok je iranski nacionalni dnevnik emitovao reportažu o festivalu.

Festival je i ove godine besplatan za sve posetioce.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE