Obrenovac, 25.04.2019

ZVANIČNO!


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 16.07.2018.
Odobren mega projekat i film o Tomi Zdravkoviću, Bjela sprema spektakl

Foto:Nikola Tomić/Milena Đorđević/Promo
Upravni odbor Filmskog centra Srbije usvojio je predloge Komisije u kategoriji Sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova i doneo odluku o novčanoj podršci za sedam projekata, saopštio je FCS.

Među odabranim filmovima, o kojima je odlučivala komisija u sastavu Vuk Ršumović (predsednik), Miroslav Lekić, Bojan Vuletić, Kristina Đuković i Marko Jocić, nalaze se ostvarenja poznatih autora -Dragana Bjelogrlića, Gorana Paskaljevića, Radivoja Andrića i Mirjane Karanović, kao i dvaju debitanata.

Najviše novca na konkursu - 45 miliona dinara - dobio je biografski film o legendarnom Tomi Zdravkoviću, "Toma", koji će režirati Bjelogrlić i Zoran Lisinac, a po scenariju Nikole Pejakovića. Po oceni komisije, ovaj projekat "predstavlja odličan primer biografskog filma koji prevazilazi puku ilustraciju života svog junaka, i prerasta u priču o jednom složenom vremenu".

Po odobrenom iznosu, sledi film "Leto kada sam naučila da letim" u režiji Raše Andrića i po scenariju Ljubice Luković, koji od FCS-a dobija 40 miliona dianra.

Film je nastao po istoimenoj knjizi Jasminke Petrović. Mirjana Karanović donila je pet miliona manje za film "Mara" koji se, saopštava komisija, "bavi univerzalnom i aktuelnom temom".

Poznati reditelj Goran Paskaljević dobio je 32 miliona dinara za "Mačiji krik", "snažnu i potresnu priču o ljudskoj humanosti i spremnosti na žrtvovanje čak i kada nam to donosi samo patnju". Paskaljević sa Đorđem Sibinovićem potpisuje i scenario za ovaj film. Savremeni triler sa elementima horor žanra "Jedini izlaz" debitanta Darka Nikolića i scenariste Marka Popovića od FCS-a dobija 30 miliona dinara.

FCS je odvojio 23 miliona za još jedan debitantski film, "Kelti", Milice Tomović. Iz obrazloženja komisije saznajemo da se mlada rediteljka preporučila uspehom svog kratkometražnog filma "Tranzicija".

Podršku od 4,5 miliona dinara dobilo je i ostvarenje "U vreme kada tuga izlazi iz žbunja "scenariste i reditelja Marka Đorđevića, u kojem je svoju poslednju ulogu ostvario Nabojša Glogovac.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE