Obrenovac, 24.08.2019

PROSLAVLJENI ZVUK GITARE


Izvor: B92,Lokalne novine | Obrenovac, 17.01.2019.
Broj 1 u svetu uskoro i u Beogradu na Gitar Art Festivalu

Foto:Tanjug/Tanja Valič
Kralj flamenka Vicente Amigo, slavni Rosenberg trio, fado senzacija Carminho, gitaristi Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, nastupiće u okviru programa predstojećeg jubilarnog 20. Gitar Art Festivala koji će se u Beogradu održati od 12. do 17. marta, rekao je Tanjugu direktor festivala Boško Radojković.

Prema njegovim rečima, veliku novinu u odnosu na prethodna izdanja festivala predstavlja promena mesta održavanja koncerata.

"Prvi put programe festivala pozicioniramo u Kombank dvorani, gde će osim koncerata biti i održane specijalne majstorske radionice na kojima će biti održano oko 500 časova", kazao je Radojković i dodao da će ulaznice za festival biti u prodaji od 18. januara.

"Publika će imati prilike da uživa u koncertima koje smo podelili u dve strukture. Imamo program posvećen klasičnoj gitari i drugi program u kojem će se smenjivati muzički žanrovi u kojima je takođe jedan od dominantnih istrumenata upravo gitara", istakao je Radojković.

Na otvaranju festivala, 12 marta u Kombank dvorani, prema njegovim rečima, nastupa nesumnjivi broj 1 u svetu flamenko gitare, španski virtouz Vicente Amigo.

"On je naslednik slavnog Paka de Lusije. Amigo dolazi u Beograd sa celim svojim ansamblom i beogradsku publiku očekuje koncert u nivou najznačajnijih svetskih produkcija tog tipa", poručio je Radojković.

Direktor festivala najavljuje i nastup slavnog Rosenberg trija, te navodi da je reč o najznačajnijem svetskom manuš-džez-sving triju.

"Oni su naslednici čuvenog Đanga Rajnharda. Ljubimci ovdašnje publike vraćaju se u Beograd 13. marta gde će u Kombank dvorani prirediti jedinstven muzički događaj", napomenuo je Radojković.

Kako kaže, u Beograd na Gitar Art festival dolazi i njaznačajnija interpretatorka fado muzike mlađe generacije, portugalska pevačica Carminho.

"Ona predvodi novi pokret u Portugalu u okviru kojeg se mladi vraćaju tradicionalnoj Fado muzici. Carminho nema ambiciju da istražuje već je posvećena trtadicionalnoj interpetaciji Fada. Pričinjava nam veliko zadovoljstvo što će tako autentična svetska zvezda doći 15. marta po prvi put u Beograd", kazao je Radojković i najavio i jedan od "klasika" Gitar art festivala, nastup Vlatka Stefanovskog i Miroslava Tadića.

"Cenjeni gitaristi će 16. marta u Kombank dvorani predstaviti projekat Kruševo 2."

Ljubitelji gitare se sećaju čuvenog albuma "Kruševo" koji je izašao pre skoro 30 godina.

"Usledio je antologijski koncert dvojice umetnika u beogradskom Sava centru. U programu našeg festivala oni će predstaviti nastavak tog fantastičnog albuma", kazao je Radojković.

Iz programa posvećenom klasičnoj gitari Radojković izdvaja završno veče Gitar Art festivala.

"Na sceni Kolarca 17. marta, organizovaćemo veče posvećeno slavnom kompozitoru Hoakinu Rodrigu. Mladi gitaristi će uz Vojvodjanski simfinisjki orkestar izvesti njegova 3 najpoznatija koncerta za gitaru. Dan kasnije isti program priredićemo i u novosadskoj Sinagogi, kao dar Gitar Art festivala", zaključio je Radojković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE